Aptauja: Vairākums iedzīvotāju depozīta sistēmā otrreizējai pārstrādei vēlas nodot arī baterijas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā vairākums jeb 75% iedzīvotāju depozīta sistēmā otrreizējai pārstrādei līdztekus PET un stikla pudelēm vēlas nodot arī baterijas, liecina depozīta sistēmas operatora pretendenta "Nulles depozīts" un kompānijas "Norstat" veiktais pētījums.

Aptaujā tāpat noskaidrots, ka 71% respondentu depozīta sistēmā otrreizējai pārstrādei vēlētos nodot arī metāla skārdenes. Gandrīz tikpat jeb 70% iedzīvotāju apgalvo, ka atbalsta šampūnu un sadzīves ķīmijas pudeļu nodošanu otrreizējai pārstrādei. Savukārt divas trešdaļas jeb 64% aptaujāto norāda uz tetrapaku nepieciešamību depozīta sistēmā.

Depozīta sistēmas operatora pretendenta "Nulles depozīta" vadītājs Arnis Salnājs pauda, ka sabiedrībā valda pārliecinošs viedoklis par depozīta sistēmas akūto vajadzību visā valstī. Prioritāte ir iepakojumu, ieskaitot baterijas un saplacinātas pudeles, pieņemšanas nepieciešamība otrreizējā pārstrādē, lai perspektīvā tiktu mazināts piesārņojums. Viņaprāt, moderna sistēma būtiski atvieglotu cilvēka ikdienu, atbrīvojoties no atkritumiem dabai draudzīgā veidā.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem lielākais īpatsvars jeb 83% iedzīvotāju, kuri vēlas depozīta sistēmā otrreizējai pārstrādei nodot baterijas, dzīvo Pierīgā. Tikmēr atbilde par tetrapakām ar 74% cilvēku atbalstu dominē Zemgalē, kur vienlaikus 79% aptaujāto vēlas nodot metāla skārdenes. Bet šampūnu un sadzīves ķīmijas pudeļu nodošanai lielākais īpatsvars ir Kurzemē, kur šādu iniciatīvu atbalsta 73% iedzīvotāju.

80% respondentu vecumā no 30 līdz 39 un 50 līdz 59 gadiem līdztekus PET un stikla pudelēm depozīta sistēmā otrreizējai pārstrādei vēlas nodot baterijas. Metāla skārdeņu nodošana otrreizējai pārstrādei dominē vecumā no 18 līdz 29 gadiem, saņemot 76% cilvēku atbalstu. Bet šampūnu un sadzīves ķīmijas pudeļu pieņemšana depozīta sistēmā aktuālākā ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem, ko atbalsta vismaz 77% respondentu.

Aptauja veikta šā gada septembrī, intervējot 1004 Latvijas iedzīvotājus 18-74 gadu vecumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu