Asociācija: Cigarešu alternatīvām nepieciešams pārdomāts regulējums un nodokļu politika

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kampaņa pret smēķēšanu publiskās vietās Francijā. Ilustratīvs attēls.
Kampaņa pret smēķēšanu publiskās vietās Francijā. Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Patlaban starp valdību, industriju un regulējošajām institūcijām nenotiek jēgpilna diskusija par regulējošo politiku attiecībā uz jauno un, iespējams, mazāk kaitīgo cigarešu alternatīvu ienākšanu un apriti tirgū, bet aizliegumu pieeja nav pareizais risinājums, izriet no atziņām, kas izskanēja šonedēļ notikušajā Bezdūmu nozares asociācijas (BNA) diskusijā par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas perspektīvām.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Sproga informēja, ka bezdūmu produkti kā potenciāli mazāk kaitīga tradicionālo cigarešu alternatīva kļūst aizvien populārāka pasaulē un arī Latvijā. Tomēr viņa skatījumā par šiem jaunajiem produktiem un risinājumiem nenotiek jēgpilna diskusija ar valsts institūcijām.

Viņaprāt, atbildīgās iestādes burtiski piemēro pirms gadu desmitiem kabinetos izstrādātās teorētiskās vadlīnijas un nenovērtē pēdējo gadu laikā radītās inovācijas un mazāk kaitīgu produktu piedāvājumus, liekot smēķētājiem izvēlēties radikālu taktiku, nevis runāt par alternatīvām, kas palīdz samazināt cigarešu ietekmi vai pilnībā atmest smēķēšanu.

Kompānijas "Philip Morris" samazināta riska produktu zinātnisko un sabiedrisko komunikāciju vadītājs Nuno Fazenda apgalvo, ka arvien vairāk sabiedrības veselības iestāžu un ekspertu atbalsta no tabakas dūmiem brīvu alternatīvu nozīmi smēķētāju un visas sabiedrības veselībai.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes skatījumā jaunu produktu inovācijas var būtiski palīdzēt smēķētājiem pārtraukt cigarešu smēķēšanu, bet Jaunzēlandes valdība publicējusi uz risku balstītu bezdūmu produktu regulējuma plānu, lai palīdzētu smēķētājiem pāriet uz "ievērojami mazāk kaitīgām alternatīvām".

Saprātīgs tiesiskais regulējums attiecībā uz šādu alternatīvu produktu apriti, tostarp pārdomāta akcīzes nodokļa politika, ļautu gan gūt pozitīvu fiskālo efektu valsts budžetam, gan arī izvairīties no šo smēķēšanas alternatīvu nonākšanas "pelēkajā" vai "melnajā" tirgū, uzsver asociācijā.

To apliecinot arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesores Aija Zobenas vadībā veiktais un prezentētais socioloģiskais pētījums "Beztabakas nikotīna spilventiņi, citi bezdūmu produkti un to lietošanas paradumi," kas atklāj smēķētāju un smēķēšanas alternatīvu patērētāju paradumus un viedokli.

Tā, piemēram, pētījumā atklājās, ka tā dalībnieki - pilngadīgi jaunieši vecumā no 18 gadiem - uzskata, ka tad, ja beztabakas nikotīna spilventiņu tirdzniecība ir legāla, to ir iespējams kontrolēt un patērētāji ir droši par produktu kvalitāti. Tomēr gadījumā, ja beztabakas nikotīna spilventiņus aizliegtu legāli tirgot, lietotāji vienmēr atrastu veidu, kā tos iegādāties, pasūtot internetā vai "melnajā" tirgū.

BNA ir nevalstiska organizācija, kura par savu darbības mērķi pasludinājusi diskusijas veicināšanu par samazināta riska alternatīvām tradicionālajai smēķēšanai pieaugušajiem, cigarešu kaitīguma mazināšanu un bezdūmu sabiedrības veidošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu