Apkures sezona klāt: par ko liecina apžuvušas augu lapas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Gada vēsākajos mēnešos nereti augu lapu gali dzeltē vai pat sažūst. Tas notiek tādēļ, ka augsnes augšējā daļa strauji izžūst un tajā trūkst ūdens pat ar bagātīgu laistīšanu. 

Šobrīd teju lielākajai daļai māju ir pieslēgta centrālā apkure - lai gan cilvēkiem šis notikums sagādā prieku, tas nepatīk mājokļu zaļajiem iemītniekiem. Lai gan augiem silts gaiss ir vitāli svarīgs, tomēr radiatoru radītās karstā gaisa plūsmas dēļ dažkārt tie var pat aiziet bojā. Pirmais indikators, kas liecina, ka augus traumē radiatoru radītais siltums, ir apžuvušās lapu maliņas - tas rāda, ka ir nekavējoties jārīkojas un augi jāglābj.

Kā rīkoties?

1. Visbiežāk nīkuļot sāks tie augi, kas atradīsies radiatoru tuvumā, tādēļ tie jāpārvieto prom no siltuma avota. Aizstum puķupodus uz to palodzes stūri, zem kura nav radiatora, novieto augus uz kafijas galdiņa vai kādas citas mēbeles, kas atrodas netālu no loga, taču ne radiatora tuvumā. 

2. Ja puķupodu pārbīdīšana nav izrādījusies efektīva, uz augsnes virsmas saliec mitruma bloķētājus. Tie var būt oļi, mitra sūna, keramzīts vai pat sausa mulča. Ja augsnes virsējā daļa siltuma ietekmē sāks pastiprināti iztvaikot, augsnē esošā mulča vai oļi aizturēs mitrumu un neļaus tam notikt tik ātri. 

3. Ik pēc divām vai trim dienām apsmidzini augu lapas ar ūdeni. 

4. Ja mājās ir pieejams mitrinātājs, novieto ierīci blakus augiem un atstāj to darboties uz vienu vai divām stundām.  

5. Cimperlīgākos istabas augus ir vēlams pārnest uz citām istabām, kur gaiss ir nedaudz vēsāks. 

Jāpiebilst, ka sausie lapu gali var būt arī simptoms, ka augs ir novājināts caurvēja dēļ. Ja augsnes mitrināšanas metodes nelīdz, ir vērts palūkot, vai telpā un logu tuvumā nav kāds caurums, sprauga vai plaisa, kuras dēļ rodas pat niecīgs caurvējš. Likvidējot caurvēja avotu, paglābsi ne tikai augus, bet arī uzlabosi siltumizolāciju un novērsīsi siltuma zudumus. 

Vēl viens iemesls, kādēļ augu lapas žūst un augs nīkuļo, ir ūdens pH līmenis vai tā ķīmiskais sastāvs. Jutīgiem un cimperlīgiem augiem, piemēram, kalatejām vai palmām, izmanto filtrētu, nostāvējušos vai vārītu ūdeni. Ņem vērā, ka laistīšanai paredzētajam ūdenim ir jābūt nedaudz siltam. Ja izdosies sagaidīt sniegotas dienas, augu laistīšanai var izmantot kausētu sniegu, ar priekšnoteikumu, ka tas ir tikko uzsnidzis un tīrs.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu