Atklāts iepriekš nezināms Naskas zīmējums Peru - 2000 gadus sens kaķis (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jhony Islas/AP

Iekārtojot jaunu skatu laukumu slavenajā Naskas tuksnesī Peru, uziets līdz šim nepamanīts kaķa attēls, kas ir aptuveni 2000 gadu sens, paziņojusi Peru Kultūras ministrija.

Naskas līnijas ir vairāki seni ģeoglifi Naskas tuksnesī Peru. Lielākās no figūrām ir pat 370 m garas. Tiek uzskatīts, ka tās izveidojuši Naskas kultūras pārstāvji laikaposmā starp 500. gadu p.m.ē. un 500. gadu m.ē. Figūras ir dažādas sarežģītības — daļa ir vienkāršas līnijas, daļa attēlo dzīvniekus un cilvēkus, ir arī ziedu un koku zīmējumi.

Naskas līnijas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Gulošā kaķa zīmējums veidots tāpat kā pārējie ģeoglifi - noņemot augsnes virskārtu un atsedzot gaišāko apakšējo smilšu slāni.

Foto: Jhony Islas/AP

Kaķa attēls kalna nogāzē līdz šim nebija pamanīts. Tas tika ieraudzīts, ierīkojot jaunu skatu platformu, no kuras paveras nedaudz cits skats uz ģeoglifiem tuksnesī.
Peru Kultūras ministrija savā paziņojumā skaidro, ka kaķa figūra bijusi slikti saskatāma, jo izvietota stāvā kalna nogāzē un laika gaitā tās līnijas erozijas rezultātā bojātas.

Pagājušās nedēļas laikā 37 metrus garais kaķa attēls atjaunots un iekonservēts.

Foto: Jhony Islas/AP

Naskas līniju speciālists arheologs Džonijs Islass apgalvo, ka atrastais kaķis ir senāks nekā Naskas kultūra, kuras pārstāvji radīja lielāko daļu zīmējumu laikposmā no 200. līdz 700. mūsu ēras gadam.

Islass norāda, ka, spriežot pēc zīmējuma stila, kaķis attiecināms uz Parakasas kultūru, kuras radītie zīmējumi tapuši starp 500. g.p.m.ē. un 200. gadu mūsu ērā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu