Kādas riepas labāk izvēlēties braukšanai ziemā – radžotas vai bez radzēm?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Daudziem varētu šķist, ka braukšanai ziemas apstākļos riepu izvēlei noteikti būtu jābūt par labu radžotām riepām, jo to metāla kniedes radīs labāku saķeri ar ceļa virsmu. Tehnoloģiskā attīstība riepu pasaulē gan pierāda, ka arī nereadžotas riepas spēj parādīt ļoti labus rezultātus, dažkārt pat pārspējot savus radžotos konkurentus. 

Tas liek uzdot jautājumu, vai ziemas mēnešos labāk būtu izmantojamas radžotas vai neradžotas riepas? Rakstā aplūkosim dažus argumentus, kas palīdzēs saprast kādos apstākļos izmantojamas kādas riepas.

Braukšana pa ledu

Ja jums bieži sanākt braukt pa apledojušiem ceļiem vai arī ielām, kuras klāj ļoti blīvi pieblietēts sniegs, tad riepām ar radzēm noteikti būs virsroka. Lai gan daudzi neradžotu riepu modeļi, pateicoties to inovatīvajiem sakausējumiem un dizainam, spēj parādīt ļoti labu sniegumu, nekas tomēr nevar pārspēt metāla radžu radīto saķeri ar ledus vai pieblietēta sniega kārtu.

Braukšana pa sniegu

Braukšanai pa sausiem vai sniegotiem ceļiem labākā izvēlē būs riepas bez radzēm. Ja agrāk vislabāko saķeri ar sniegu spēja nodrošināt vienīgi riepas ar metāla kniedēm to gumijā, tad mūsdienu tehnoloģiskā attīstība spēj piedāvāt līdzvērtīgu konkurenci arī no neradžotu riepu puses. Visu pa lielam nosaka riepas un tā protektora dizains, it īpaši lameļu izvietojums un dizains.

Kvalitatīvi izstrādātas ziemas riepas bez radzēm dažkārt pat spēs nodrošināt tik pat labu saķeri kā riepas ar radzēm. Zig-zag formas lameles saķeres brīdī ar ceļa virsmu atveras un „iecērtas” sniegā, neļaujot riepai slīdēt. Liela nozīme ir arī riepas gumijas sakausējumiem, jo saķeri ar ceļu nodrošina tas, cik gumija ir elastīga.

Foto: pixabay.com

Braukšanas radītais troksnis

Salīdzinot ar vasaras riepām, jebkāda veida ziemas riepu braukšanas radītais troksnis, lielākoties, būs lielāks nekā vasaras riepām. Tas notiek tādēļ, ka ziemas riepu dizains protektoram prasa būt ar „asākām” bloku šķautnēm un dažādiem izvirzījumiem, kuri riepai labāk palīdz iecirsties ledū un sniegā. Ja salīdzinām radžotas un neradžotas riepas, tad riepas ar radzēm noteikti būs skaļākas. Brīdī, kad metāla kniedēm nav ledus vai sniega, kurā iecirsties, tās sāk iecirsties sausā ceļa virsmā, to gan bojājot, gan radot troksni.

Riepu ilgmūžība

Neatkarīgi no tā vai izvēlaties riepas ar radzēm vai bez radzēm, ziemas riepu mūžs parasti ir īsāks nekā vasaras riepām. Kniedes radžotajās riepās ir iestrādātas tā, lai tās vairāk vai mazāk nodiltu tādā pašā ātrumā kā protektors, kas nodrošina vienmērīgu riepu sniegumu visu sezonu.

Izvēloties riepas bez radzēm, veiktspējas samazinājumu parasti var just jau pēc pāris sezonām, kad riepu mīkstākie un elastīgākie gumijas savienojumi nodilst. Lai gan riepu kalpošanas mūžs ir atkarīgs no to konstrukcijas, kvalitātes un uzturēšanas labā kārtībā, ne radžotām ne riepām bez radzēm nav lielas priekšrocības vienai pār otru.

Ziemas braukšana no riepām lielā mērā pieprasa labu kvalitāti un veiktspējas rādītājus, jo apstākļi uz ceļiem šajā gadalaikā mēdz būt neparedzami. Ziemas riepu izvēlei galvenokārt ir jābalstās tajā, pa kurieni ar automašīnu braukts tiks visbiežāk. Ja dzīvojat lauku teritorijā, kur ceļu tīrīšana netiek veikta tik bieži vai arī ceļi mēdz būt apledojuši, tad riepas ar radzēm būs īstā izvēle.

Ja lielākoties pārvietojaties pilsētā, tad pilnīgi pietikt ar parastu neradžotu riepu komplektu, kas būs klusāks un pat ekonomiskāks. Sāc gatavoties ziemas sezonai un izvēlies savas ziemas riepas lielākajā interneta veikalā Latvijā 1a.lv.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu