Latvijas pētnieki rada nezāļu ravēšanas robotu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Līdz ar robotu-zāles pļāvēju un robotu-putekļusūcēju zinātnieki ir patentējuši arī robotu-ravētāju. Tehnoloģiju izstādē "Rīga Comm" tika prezentēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentu un pētnieku radītā nezāļu iznīcināšanas iekārta Robis. 

"Robis" ir īpaša iekārta, kas spēj atšķirt kultūraugus no nezālēm un tās iznīcina, vēsta raidījums "Panorāma". Robots darbu veic ar vienu mehānisku "roku", kura spēj kustēties pa labi un pa kreisi. Tiklīdz dators atpazīst nezāli, tas dažu sekunžu laikā to ar mehānisko roku izrauj no augsnes, bet izmērā mazākas nezāles tiek sadedzinātas ar lāzeru.

Robots pa dobēm pārvietojas uz četriem riteņiem un vizuāli līdzinās miniatūrai automašīnai - mehānisms, kas atpazīst un iznīcina nezāles, ir novietots lejasdaļā, starp riteņiem. 

LLU zinātniskajā institūtā "Agrihorts" nezāļu iznīcināšanas robots izstrādāts aptuveni pusotru gadu. Lielākais pētnieku lepnums ir nezāļu atpazīšanas programma, kam pamatā mākslīgais intelekts. Patlaban robots spēj atšķirt sešus kultūraugus, piemēram, bietes un burkānus, kā arī Latvijā populārākās nezāles. Robots nezāles pazīst ar ļoti augstu precizitāti - ja kultūraugs būs blakus nezālei, "Robis" to atpazīs un izraus tikai parazītisko augu. Pētnieki ir aprēķinājuši, ka robots spēs izravēt lauku tādā pašā ātrumā kā cilvēks, vidēji izravējot 200 līdz 600 metrus stundā. Interesanti, ka robotam ir iestrādāta arī GPS sistēma, kas ļaus "Robi" ieprogrammēt tā, lai tas pats no tehnikas novietnes aizbrauc uz lauku un pēcāk atgriežas noliktavā. 

Šis ir unikāls latviešu pētnieku sasniegums, jo līdzīgas ierīces ar tik augstu precizitāti nav izstrādātas. Pētnieki pauž, ka rūpnieciskā ražošanā šis nezāļu robots varētu nonākt aptuveni trīs gadu laikā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu