Video ⟩ Uz šosejas Lasvegasā uzstādīts ātruma rekords - 532 km/h (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
SSC Tuatara
SSC Tuatara Foto: www.sscnorthamerica.com

Amerikāņu kompānija SSC North America, kas iepriekš bija pazīstama kā Shelby Supercars, ir uzbūvējusi pirmo ielas auto, kam pa spēkam traukties ar vairāk nekā 500 kilometriem stundā.

Daudziem autobraucējiem 200 km/h ir kā grūti aizsniedzama robeža, aiz kuras slēpjas daudz nezināmā. Realitātē gan tas ir ātrums, ko atbilstošos apstākļos spēj sasniegt ļoti daudzi mūsdienu automobiļi bez speciālas pielāgošanas. Ar 300 km/h ir sarežģītāk, tomēr arī šādā ātrumā traukties spēj krietns pulks mūsdienu auto, kam ir pietiekami daudz jaudas. Un pat 400 km/h atzīme jau sen ir kritusi. 

Oficiāli ātruma rekords starp ielas automobiļiem aizvien pieder Bugatti, kura Chiron Super Sport 300+ spēj sasniegt 490,484 km/h. Amerikāņu nelielā firma SSC North America savukārt ir pirmā, kam izdevies uzbūvēt mašīnu ar vairāk nekā 500 km/h maksimālo ātrumu. SSC izmēģinājuma braucienu rezultāti gan nevienā grāmatā vēl nav ierakstīti, taču,

ja firmas mēraparāti nemelo, tad SSC Tuatara uz slēgtas šosejas Lasvegasas pievārtē spēja sasniegt 532,7 km/h, tādējādi ar krietnu atrāvienu aizsteidzoties priekšā abiem sīvākajiem konkurentiem - Bugatti un Koenigsegg.

Šoseja, protams, nav labākā vieta, kur traukties tādā ātrumā, tomēr SSC sekoja Koenigsegg piemēram un izvēlējās taisnu, aptuveni 11 kilometrus garu koplietošanas ceļa posmu saules izkaltētajā Nevadas štatā. Uz šī paša ceļa pirms dažiem gadiem tika testēts arī 1360 zirgspēkus spēcīgais Koenigsegg Agera RS, kas divu braucienu summā uzrādīja 447,23 km/h vidējo ātrumu, bet vienā braucienā maksimāli traucās ar 457,54 km/h.

SSC Tuatara, kam vidū iebūvēts 5,9 litru V8 turbo motors ar 1774 ZS (1,42 ZS/kg), bija ievērojami ātrāks. Tā maksimālais ātrums vienā braucienā bija 532,82 km/h. Savukārt divu braucienu summā vidējais rezultāts bija 508,73 km/h. 

Skaitļi, kas parādās ailītē "Ātrums", ir prātam neaptverami. Tomēr savā ziņā tie nepārsteidz. Galu galā tieši SSC North America bija tas uzņēmums, kurš 2007.gadā ar savu Ultimate Aero jau vienreiz pārspēja Bugatti. Toreiz planētas ātrākais ielas auto bija Bugatti Veyron (407 km/h), taču SSC uz slēgtas šosejas pamanījās sasniegt par 5 km/h lielāku maksimālo ātrumu.

Foto: www.sscnorthamerica.com
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu