"Swedbank" šā gada deviņos mēnešos Latvijā nopelnījusi 70 miljonus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad deviņos mēnešos bija 70 miljoni eiro, kas ir par apmēram 17% jeb 14 miljoniem eiro mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norādīja, ka peļņas samazinājumu galvenokārt ietekmēja lielāki izdevumi, kā arī mazāki bankas ieņēmumi. Tāpat ietekmi uz peļņu atstājis lielāks līdzekļu apmērs, kas novirzīts kredītuzkrājumu veidošanai. 2020.gada deviņos mēnešos kredītuzkrājumi sasnieguši četrus miljonus eiro, kamēr pērn attiecīgajā periodā kredītuzkrājumiem tika novirzīts miljons eiro.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2020.gada deviņos mēnešos "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 56,873 miljoni eiro, kas ir par 28,5% mazāk nekā 2019.gada deviņos mēnešos, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 28,1% un bija 59,913 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2020.gada septembra beigās bija 7,257 miljardi eiro, kas ir par 24,6% jeb 1,434 miljardiem eiro vairāk nekā 2019.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 5,823 miljardi eiro.

Krops norādīja, ka, samazinoties ieņēmumiem no maksājumu un arī maksājumu karšu apkalpošanas, tīrie komisiju ienākumi ir sarukuši par 6%. Tas skaidrojams ar Covid-19 radītajām pārmaiņām klientu ikdienas paradumos. Citi bankas ieņēmumi šogad deviņos mēnešos ir samazinājušies par 11%, ko ietekmēja zemāki ienākumi apdrošināšanas un finanšu instrumentu darījumu jomā.

Tikmēr bankas kopējie izdevumi ir auguši par 3%. Izdevumus palielinājušas augstākas darbaspēka izmaksas, kā arī lielāki ieguldījumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku novēršanā un klientu izpētē, skaidroja Krops.

Viņš arī informēja, ka kredītportfelis gada laikā palielinājies par 2%, tostarp mājsaimniecību segmentā kredītportfelis palielinājies par 5%, kamēr uzņēmumiem portfeļa apmērs sarucis par 1%. Piesaistīto noguldījumu apmērs ir palielinājies par 16%.

"Mājsaimniecību kreditēšana trešajā ceturksnī ir bijusi necerēti aktīva, kamēr uzņēmumi saglabā piesardzību un samazinājuši pieprasījumu pēc finansējuma. Kopš pavasara vairāk nekā 5700 privātpersonu un vairāk nekā 1500 uzņēmumu līgumiem nodrošinājām kredīta pamatsummas atlikšanu, taču novērojam, ka vairums klientu sāk atgriezties pie normāla kredītmaksājumu grafika, turklāt bankas kredītportfeļa kvalitāte saglabājusies nemainīgi augsta," atzīmēja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš arī informēja, ka šogad vairāk nekā 20 000 Latvijas iedzīvotāju un vairāk nekā 4700 uzņēmumu no jauna atvēruši kontu "Swedbank".

2019.gada deviņos mēnešos "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 79,569 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 83,31 miljons eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu