Pētījums: Katrs otrais ar saslimšanas pazīmēm turpina doties uz darbu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Vairāk nekā puse Latvijas strādājošo (56%), konstatējot saslimšanas simptomus, turpina iet uz darbu, liecina Veselības tehnoloģiju uzņēmuma "Viveo Health" veikts pētījums, kurā aptaujāti 1002 Latvijas iedzīvotāji ekonomiski aktīvā vecumā. 

Tā dēvētā “slimstrāde” ir īstermiņa risinājums ar neparedzamām sekām. Piemēram, jaunākie Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati liecina, ka trešdaļa Covid-19 inficēšanās gadījumu saistīti ar vīrusa izplatību darba kolektīvos.  

Teju visi aptaujātie jeb 94% uzskata, ka darba devējiem būtu jāizstrādā un jāievieš skaidrs rīcības plāns situācijām, kad personālam novērojamas saslimšanas pazīmes.

43% darbinieku darbavietā izjutuši bailes no inficēšanās ar Covid-19

Pētījums par veselības aprūpi Latvijā atklāj, ka

79% respondentu izjūt nepatiku, ja darbavietā ierodas kolēģis, kuram novērojamas saslimšanas pazīmes - iesnas, klepus, temperatūra u.tml.

Turpretī teju katrs otrais darbinieks, konstatējot iepriekš minētos simptomus, mēdz turpināt darbu jeb veic “slimstrādi”.

“Slimstrāde ir relatīvi jauns jēdziens, taču Latvijas darbavietās novērojams izsenis un gana bieži. Prakse doties uz darbu, neraugoties uz saslimšanas simptomiem, ir slikts ieradums, kam esošajā Covid-19 izplatības situācijā jāpievērš īpaša uzmanība,” saka "Viveo Health Latvija" vadītājs Normunds Kravalis.

Sabiedrībā iesakņojies paradums iet uz darbu neveseliem veicina bailes saslimt ar Covid-19. Pētījumā noskaidrots, ka 43% respondentu pēdējo 6 mēnešu laikā izjutuši inficēšanās risku darbavietā. 

Ģimenes ārsta apmeklējumam nepieciešamas 2 - 3 stundas

Pētījums liecina, ka ģimenes ārsta apmeklēšana darba dienā, ieskaitot laiku turpceļā, gaidīšanu rindā, ārsta konsultāciju un laiku atpakaļceļā, pusei Latvijas iedzīvotāju aizņem 2 - 3 stundas, 5% gadījumu – 4 - 5 stundas, taču 3% ģimenes ārsta apmeklēšanai tērē pat vairāk nekā 5 stundas. Tajā pašā laikā

piektdaļa darba devēju neatbalsta iešanu pie ārsta darba laikā.

“Izjūtot agrīnus saaukstēšanās simptomus, vēlamais solis būtu sazināties ar ģimenes ārstu, lai konsultētos par ieteicamo rīcību. Pretējā gadījumā darbinieks pakļauj sevi smagākai slimības norisei, turklāt saaukstēšanās simptomus var nodot arī pārējiem kolēģiem,” iesaka Kravalis.

Pētījumā arī noskaidrots, ka

katra ceturtā iedzīvotāja ģimenes ārsts neatrodas pilsētā, kurā viņš strādā.

Tā kā daļai darba ņēmēju nav iespējas apmeklēt ārstu darba laikā, tad attālinātas ārsta konsultācijas risinājums kļūst arvien aktuālāks, uzskata Kravalis, piebilstot, ka šobrīd attālinātas kompetentu medicīnas speciālistu konsultācijas pieejamas arī brīvdienās.

Igaunijā attālinātas ārsta konsultācijas izmanto jau 3 gadus

Kravalis stāsta, ka Igaunijā attālināto konsultāciju risinājums būtiski samazina ārsta apmeklējumam veltīto laiku. Attālināts risinājums un savlaicīga piekļuve ārstam ļauj ietaupīt ne tikai līdzekļus un samazināt slimošanas ilgumu, bet arī novērš infekcijas izplatīšanās risku un rada darbiniekiem drošības sajūtu.

Arī 94% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka darba devējiem būtu jāizstrādā un jāievieš skaidrs rīcības plāns situācijām, kad personālam novērojamas saslimšanas pazīmes. Respondenti kā būtisku faktoru izceļ arī drošu darba vidi. Turklāt 89% min vēlmi saņemt profesionālas konsultācijas par veselības drošību Covid-19 vīrusa izplatības laikā.

"Viveo Health" ir unikāls globālais veselības tehnoloģiju uzņēmums, kas apvienojumā ar veselības apdrošināšanas sniegtajām iespējām tiešsaistes platformā nodrošina ātrus, ērtus un drošus medicīnas risinājumus. 2017. gadā Igaunijā dibinātā kompānija darbojas jau 42 valstīs, uzņēmuma pārstāvniecību biroji izvietoti 8 valstīs, tostarp Latvijā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu