Pašnodarbināto mūziķu biedrība: nodokļu izmaiņas ir jāatliek (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pie Saeimas protestē pret autortiesību izmaiņām
Foto: Pie Saeimas protestē pret autortiesību izmaiņām Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pašnodarbināto mūziķu biedrība (PMB) izplatījusi paziņojumu, kurā aicina šajā pandēmijas laikā neieviest jebkādas izmaiņas nodokļu režīmos.

Atgādinām, ka 14. oktobrī, notika mākslinieku rīkotā zibakcija “Nesaprašanās siena” ar mērķi aktualizēt valdības attieksmi pret būtiskas sabiedrības daļas pausto nostāju par plānoto autoratlīdzībai piemēroto nodokļu režīma maiņu krīzes situācijā.

Akcijas laikā tās dalībnieki norādīja uz par valsts budžetu atbildīgo institūciju acīmredzamo nevēlēšanos nodokļu likmju izmaiņu plānošanas procesā ieklausīties radošās nozares pārstāvju viedoklī un argumentos. Šāda attieksme novedusi pie sajūtas, ka valdības darbs un lēmumu pieņemšana notiek “aiz sienas” – kādā citā vidē, kur mākslinieku un citu radošo personu aktualitātes neeksistē. 

Pašnodarbināto mūziķu biedrība nenoraida iniciatīvu pārskatīt un veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā, taču organizācija kategoriski iestājas pret šā procesa veikšanu šobrīd:

"Laikā, kad radošā industrija ir spiesta darboties ļoti ierobežotos apstākļos un ir atzīta par vienu no visvairāk cietušajām nozarēm, jebkādas izmaiņas nodokļu režīmos, kas nekādi neveicina industrijas iespēju izdzīvot un attīstīties, nav pieņemamas,"

pauda biedrības padomes loceklis Guntars Račs. Mūziķis arī norādīja uz nepieciešamību valdībai arvien attīstīt konstruktīvas sarunas ar PMB un citām radošo nozari pārstāvošām institūcijām, tādējādi veicinot izpratni par nozares aktualitātēm un praktiskajām norisēm radošajā ikdienā.

Guntars Račs
Guntars Račs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šobrīd biedrība turpina sadarbību ar Kultūras ministriju un aktīvi diskutē par Valsts Kultūrkapitāla fonda radošo personu nodarbinātības programmas nolikuma kritēriju maiņu ar mērķi konkursa otrajā kārtā būtiski paplašināt pretendentu auditoriju. Tāpat sadarbībā ar Latvijas Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienību PMB lūgusi tikšanos ar Saeimas budžeta komisijas vadību ar mērķi vienoties par plānotās nodokļu režīma maiņas atlikšanu līdz brīdim, kad nozare atsākusi strādāt ierastajā režīmā.

Biedrība vērš uzmanību uz publiskajā telpā izskanējušo nepatieso informāciju par nodokļu palielināšanos trīs reizes, vienlaikus norādot uz gatavību apspriest valdības piedāvātās nodokļu izmaiņas pēc krīzes situācijas.

Par biedrību

Pašnodarbināto mūziķu biedrība izveidota ar mērķi aizstāvēt mūziķu intereses. Biedrības dibināšanas iniciatori ir Latvijā pazīstami mūziķi Aivars Hermanis, Guntars Račs, Jānis Lūsēns, Mārcis Auziņš, Ralfs Eilands, Kaspars Zemītis, Evilena Protektore, Raimonds Macats un Valdis Skujiņš. Šobrīd biedru skaits pārsniedzis 80, un viņu vidū ir daudzi vadošie Latvijas izpildītājmākslinieki.

Foto: Pie Saeimas protestē pret autoratlīdzību režīma izmaiņām.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu