Mīlestība par €169 050: kā igaunis kļuva par grandiozas mīlas afēras upuri (3)

Foto: Pixabay
CopyLinkedIn Draugiem X

Kāds igaunis iepazīšanās portālā iekritis krāpnieces lamatās. Slēpjoties aiz blondas skaistules attēliem, viņa izkrāpa ievērojamu naudas summu, raksta portāls "Postimees".

Mihkels (vārds mainīts) ir gados jauns vīrietis, kurš Rietumviru apriņķī nodarbojas ar lauksaimniecību. Darba ir daudz, taču lauku dzīve ir vientuļa.

"Es neesmu bagāts cilvēks, taču neesmu arī nabags," Mihkels 2019.gada oktobrī rakstīja iepazīšanās portālā sastaptajai Marjanai no Tallinas. Viņš atzinās, ka esot pārāk kautrīgs, lai uzreiz zvanītu.

Vēstulē viņš norādīja savu vecumu, augumu un galvenās rakstura iezīmes. Viņš uzsvēra, ka vēloties iepazīties ar sievieti, ar kuru varēs būt kopā kā priekos, tā bēdās. Viņš cer atrast nopietnas attiecības.

"Līdz šim tas bijis tikai sapnis," teikts vēstulē.

Divus mēnešus vēlāk gaismā nāca patiesība - "Marjana" izrādījās Paidē dzīvojošā Žasmina. Šī gada vasarā viņi pirmo reizi satikās - tas notika tiesas zālē.

Problēma problēmas galā

Iepazīšanās portālā sastaptā sieviete Mikhelam stāstīja, ka esot 30 gadus veca un dzīvojot Tallinā. Viņa uzdevās par vientuļo māti, kuru liktenis nav žēlojis. Viņa cietusi no bijušā vīra vardarbības. Šķīrusies. 

Marjana uz Mikhelu atstāja labu iespaidu. Atsūtītajā fotogrāfijā bija redzama īsā kleitiņā ģērbta sieviete ar gariem, gaišiem matiem.

Foto: Foto Kohtutoimukust

Pirmais lūgums pēc naudas izskanēja jau nākamajā dienā pēc iepazīšanās. Sievietes balss telefonā Mikhelam stāstīja, ka dzīvokļa īpašniece draudot viņu ar bērnu izlikt uz ielas, jo par īri sakrājies 1200 eiro liels parāds. "Sākumā es biju skeptiski noskaņots par šādu maksājumu, bet Marjana teica - kas neriskē, tas nedzer šampanieti," stāsta vīrietis. "Es no sava personīgā bankas konta it kā uz dzīvokļa īpašnieces kontu pārskaitīju 600 eiro."

Taču tas bija tikai sākums. Vēlāk Marjana Mikhelam pastāstīja, ka viņai esot iespēja pieteikties uz mantojumu Krievijā - zemesgabalu vairāk nekā 500 000 eiro vērtībā. Lai to saņemtu, vajagot tikai samaksāt māklerim un notāram. Vai Mikhels palīdzēs? Tika pārskaitītas dažādas summas - pa 1200, 3000 un 4800 eiro no personīgā konta, kam sekoja 45 200 eiro un 31 000 eiro maksājumi no uzņēmuma konta.

Neviens no maksājumiem netiek veikts uz Marjanas kontu, jo to arestējuši tiesu izpildītāji. Nauda plūst uz dažādiem kontiem Igaunijā un ārvalstīs.

Kopējā summa, ko Mikhels sievietei pārskaitīja, - 169 050 eiro.

Bankas viņam atgriezušas 74 636 eiro, tāpēc reālie zaudējumi ir 94 414 eiro. Daļu naudas Mikhels aizņēmās.

Dienā, kad Mikhels vērsās policijā, Marjana joprojām pieprasīja naudu. Vajagot vēl tikai 20 000 eiro, un visa epopeja būs beigusies - Mikhela kontā ienākšot 500 000 eiro, viņš atgūs savu naudu un varēs nomaksāt parādus.

"Es viņai vairākkārtīgi stāstīju, kādā stāvoklī esmu nokļuvis, palīdzot viņai, un viņa to saprata," teikts Mikhela liecībā policijai. "Marjana pa telefonu raudāja un teica, ka viņai esot ļoti sāpīgi to dzirdēt, ka viņa negribot, lai kāds viņas dēļ cieš. Šā iemesla dēļ viņai bieži bija depresija. Marjana stāstīja, ka gribējusi izbeigt dzīvi, kad uzzināja, ka Krievijā viņu grib apmānīt."

Sieviete Mikhelam zvērēja, ka tā neesot nekāda spēle. Pretējā gadījumā viņa jau pēc pirmā maksājuma saņemšanas būtu pazudusi. 

Virtuālās attiecības

"Medusmēneša" periodā Mikhels un Marjana katru rītu sāka ar īsziņām un dienas laikā vairākkārt sazvanījās. Viņi uzturēja virtuālas attiecības, vismaz tā uzskatīja Mikhels.

Viņi sāka sarakstīties 2019.oktobra vidū. Drīz vien viņi pārgāja uz uzrunām "dārgā", "eņģelis" un "princese". Kamēr Mikhels pārskaitīja naudu, viss bija kārtībā. Taču, ja vīrietis nepārskaitīja vēlamo summu vai radās citas problēmas, tonis mainījās.

"Ej pie velna. Vairs ar tevi nerunāšu, ej ārstēties!"

"Liec man mieru. Vācies un vairs nekādas īsziņas nesūti. Es neatgriezīšos."

"Tā tev arī vajag, mērgli."

Tie ir tikai daži piemēri. 

Foto: PA/Scanpix

Policijas iesaistīšana

Mikhels saviem draugiem par notiekošo pastāstīja tikai tad, kad virtuālā romāna dēļ jau bija iekūlies parādos. Draugi viņam atvēra acis, un viņš 2019.gada nogalē devās uz policiju.

30.decembra vakarā Marjana zvanīja no slēpta numura. Viņa paziņoja, ka atrodoties Krievijā un esot visu nokārtojusi. Apsolīja tūlīt sēsties lidmašīnā un lidot uz Tallinu, taču palūdza atbraukt viņai pakaļ - neesot naudas taksometram.

"Es paskatījos, ka tovakar Tallinā nenolaižas neviena lidmašīna no Maskavas vai Krievijas," izmeklētājiem stāstīja vīrietis.

Marjana piezvanīja tikai pēc nedēļas. Viņa žēlabainā balsī stāstīja, ka Maskavas lidostā tikusi aplaupīta - palikusi bez somas, kurā bija dokumenti un citas mantas. Marjana apgalvoja, ka trūkstošo dokumentu dēļ neesot ielaista lidmašīnā.

"Viņa lūdza finansiālu palīdzību, lai viņa varētu nokārtot jaunus pagaidu dokumentus un nopirkt lidmašīnas biļeti gan sev, gan bērnam," norāda Mikhels. "Viņa man prasīja 3500 eiro. Es jau zināju, ka viņa mani mēģina apmānīt, un neko viņai netaisījos maksāt. Taču, lai uzturētu ar viņu kontaktu, izlikos, ka grasos palīdzēt."

Tipiska krāpniecība

Lai gan Mikhela un Marjanas gadījumā apkrāptais bija vīrietis, tomēr statistikas dati liecina, ka par šādas krāpšanas upurēm biežāk kļūst sievietes. Parasti tās ir pusmūža sievietes ar augstāko izglītību, kuras dzīvo Tallinā vai tās apkaimē. Krāpnieki spēlē uz emocijām un upura vēlmi atrast mīlestību visam turpmākajam mūžam.

Pēdējo zvanu no Marjanas Mikhels saņēma šā gada februārī. "Tobrīd es jau sapratu, ka esmu kļuvis par krāpnieces upuri un ka mums nebūs attiecību," izmeklētājiem atzīst Mikhels.

"Visi pārskaitījumi Marjanai tika veikti ar cerību, ka viņa kļūs par manu sievu.

Ja viņa nebūtu melojusi, es nebūtu tāpat vien dāvinājis savu naudu svešam cilvēkam."

Izmeklētāji norāda, ka "Marjana" darbojās dažādos iepazīšanās portālos, kur, spēlējot uz žēlumu, centās izkrāpt naudu.

Spēle beigusies

Krāpnieces personība tika noskaidrota, un šī gada martā viņa Paidē sniedza liecību izmeklētājiem. Viņa policistiem stāstīja par it kā Krievijā dzīvojošo brāli, mantojumu un jauna dzīvesbiedra meklējumiem. 

"Iepazīšanās sludinājumā izmantoju izdomāto vārdu Marjana Linda, jo negribēju internetā publicēt savu īsto vārdu," stāstīja sieviete. "Kad sāku sarakstīties ar Mikhelu, neatklāju savu īsto vārdu, jo nezināju, cik nopietnas kļūs mūsu attiecības."

Sieviete pieturas pie tā, ko bija stāstījusi Mikhelam par īres parādu, mantojumu Krievijā un naudas atdošanu pēc mantotās zemes pārdošanas. 

Lieta jau iztiesāta. Par vainīgu krāpniecībā atzīta ne vien Žasmina, bet arī viņas dzīvesbiedrs Tīts. Uz viņa kontu Mikhels pārskaitīja 24 900 eiro.

Notiesāto bankas konti pašlaik ir tukši. Lai atlīdzinātu daļu no Mikhelam nodarītajiem teju 100 000 eiro zaudējumiem, tiesa mēģināja arestēt Tīta 8000 eiro vērto dzīvokli Mundi ciemā un 3800 eiro vērto "Volkswagen Touareg" automobili. Tītam dzīvokli izdevās steigšus pārdot.

Foto: Foto Kohtutoimukust

Tītam tika piespriests astoņu mēnešu cietumsods. Savukārt Žasminai, kura iepriekš nav krimināli sodīta, piespriests gadu un četrus mēnešus ilgs nosacīts sods. Krāpniekiem ir jāatlīdzina Mikhelam radītie zaudējumi. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu