Vāc parakstus par atļauju lietot alkoholu publiskās vietās Covid-19 pandēmijas laikā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauju lietot alkoholu publiskās vietas Covid-19 pandēmijas laikā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Artūrs Lontons. Viņš skaidroja, ka publiskās vietās patlaban ir aizliegta ne tikai alkohola lietošana, bet arī atvērta alkohola iepakojuma turēšana, taču tajā pašā laikā alkoholu ir atļauts lietot bāros un kafejnīcās, kur risks inficēties ar Covid-19 ir daudz augstāks.

"Pēdējo mēnešu pieredze liecina, ka iedzīvotāji vēlas atpūsties draugu lokā, jo ārkārtas situācijas laikā medijos bija ziņas par privātām ballītēm, bet vasarā liela daļa Rīgas krogu bija pārpildīti. Brīdī, kad epidemioloģiskā situācija valstī ir ievērojami pasliktinājusies, vienīgais legālais veids lietot alkoholu draugu lokā ir bāru apmeklēšana vai privātas ballītes organizēšana. Savukārt tas ievērojami paaugstina inficēšanās riskus, jo abos gadījumos atpūta notiek iekštelpās," pauda Lontons.

Viņš arī uzsvēra, ka ilgstoša izolēšanās un sociāla distancēšanās rada pastiprinātu mentālo saslimšanu risku.

Idejas aprakstā skaidrots, ka pašlaik alkohola lietošana ir regulēta gan likumā, gan pašvaldību saistošajos noteikumos. Lai varētu atļaut alkohola lietošanu publiskā vietā, ir nepieciešams atcelt Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā minēto aizliegumu lietot alkoholu publiskā vietā, kā arī atcelt vairāku pašvaldību saistošajos noteikumos paredzēto aizliegumu atrasties publiskā vietā ar atvērtu alkohola iepakojumu.

Iniciatīvas autors uzskata, ka, atļaujot lietot alkoholu publiskās vietās, iedzīvotājiem tiks dots alternatīvs socializācijas un alkohola patēriņa veids pilsētvidē. Katrs iedzīvotājs, kurš izlems satikties ar draugiem parkā, nozīmē tāda paša iedzīvotāju skaita samazinājumu bāros, kur inficēšanās riski ir daudz lielāki, pārliecināts Lontons.

Viņš arī prognozē, ka šādi ārā satiktos savstarpēji pazīstami cilvēki, atšķirībā no izklaides vietām, kur pie bāra letes plecu pie pleca rindā var stāvēt savstarpēji nepazīstami cilvēki.

Idejas aprakstā pausts, ka atļauja lietot alkoholiskos dzērienus publiskās vietās varētu samazināt arī to ballīšu skaitu, kuras notiek dzīvokļos, jo šī būs iespēja draugiem satikties vietās, kur ir daudz mazāks infekcijas izplatīšanās risks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu