Pēc galvas nociršanas skolotājam Francijā policija slēdz mošeju (9)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēc galvas nociršanas Parīzes piepilsētas vēstures skolotājam otrdien Francijas policija uz laiku slēgusi mošeju Pontē.

18 gadus vecais čečenu imigrants Abdullahs Anzorovs piektdien nocirta galvu vēstures skolotājam Samuelam Patī, kas saviem audzēkņiem bija rādījis pravieša Muhameda karikatūras.

Skolotājs Patī tika noslepkavots piektdien Parīzes rietumu piepilsētā Konflānā-Sentonorīnā pie skolas, kurā viņš strādāja. Policija Anzorovu sašāva, un no gūtajiem ievainojumiem viņš vēlāk nomira.

Pirmdien Francijas policija sarīkoja reidus aizdomās par saistību ar islāma radikāļu tīkliem turētu cilvēku mājās.

Mošeja Pontē, kas atrodas netālu no Parīzes, bija savā kontā sociālajā tīklā "Facebook" pirms uzbrukuma skolotājam dalījusies ar video, kurā pausts naids pret Patī.

Video kāda Patī skolēna tēvs paziņoja, ka Patī esot lūdzis musulmaņu skolēnus pamest klasi pirms karikatūru demonstrēšanas. Tēvs nosauca Patī par slepkavu un paziņoja, ka vēlas aizvākt viņu.

Pēc tam, kad Patī kļuva par iebiedēšanas kampaņas upuri, Pontē mošejas vadītājs pauda nožēlu par video publiskošanu sociālajā tīklā. Viņš skaidroja, ka publiskojis video, nevis lai atbalstītu kampaņu pret skolotāju, bet bažījoties par musulmaņu bērniem.

Atvainošanās tika izteikta vēl pirms Patī slepkavības, kas šokēja Franciju un visu pasauli.

Pēc Patī slepkavības video autors tika aizturēts.

Varasiestādes ir solījuši stingri vērsties pret naida izplatīšanu, radikālisma sludinātājiem un citiem elementiem, kas apdraud Francijas drošību.

Mošeja slēgta uz sešiem mēnešiem ar mērķi novērst teroraktus.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir paudis nopietnas bažas, ka starp Francijas musulmaņiem ir naidīgi elementi, kas cenšas uzspiest kopienām konservatīvus islāma uzskatus. Makrons to nodēvējis par islāmistu separātismu.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Dermanēns šonedēļ paziņoja, ka Francijai uzbrucis ienaidnieks no pašu vidus.

Pontē mošeja pirmdien "Facebook" paziņoja, ka vardarbībai islāmā nav vietas, un stingri nosodīja notikušo slepkavību.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu