Pēc Rinkēviča asiem iebildumiem valdība vēl neskata izmaiņas valsts iestāžu darbības stratēģiju izstrādē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Reuters/ScanPix

Pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) asiem iebildumiem valdība otrdien atlika lemšanu par izmaiņām valsts iestāžu darbības stratēģiju izstrādē.

Otrdien ministri skatīja Valsts kancelejas izstrādāto priekšlikumu, kas paredz, ka valsts institūciju darbības stratēģija primāri tiek veidota kā institūcijas darbības kapacitātes attīstības un pārvaldības instruments, savukārt institūcijas atbildībā esošo politikas virzienu mērķi un tiem nepieciešamais finansējums kopā ar rezultatīvajiem rādītājiem tiktu noteikti politikas dokumentos.

Valsts kanceleja piedāvāja, ka turpmāk stratēģija būtu jāizstrādā visām tiešās valsts pārvaldes iestādēm, tai skaitā Ārlietu ministrijai (ĀM) un Aizsardzības ministrijai (AM) un to padotībā esošajām iestādēm, kā arī tiešās pārvaldes izglītības iestādēm.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis skaidroja, ka patlaban spēkā esošajā regulējumā prasība par stratēģijas izstrādi neattiecas uz ĀM un AM, bet "tas neko labu šīm institūcijām nedod". Valsts kancelejas direktors pauda pārliecību, ka prasība par iestādes stratēģiju izstrādi būtu attiecināma uz visām ministrijām.

Ārlietu ministrs pauda neizpratni par Valsts kancelejas direktora pausto un vēlējās skaidrojumu, ko Citskovskis domā ar sacīto, ka stratēģijas neesamība nav nākusi par labu ĀM. Rinkēvičs pat rosināja pavērtēt Valsts kancelejas "darbus un nedarbus".

Ministrs norādīja uz ĀM un AM atšķirīgo situāciju, kā piemēru minot faktu, ka atšķirībā no citām ministrijām, ĀM ik gadus gatavo apjomīgu ziņojumu par ārpolitikas aktualitātēm, par kurām tiek rīkotas debates Saeimā. Savukārt AM ir bruņoto spēku attīstības plāni "priekšā un pakaļā".

"Nesāksim diskusiju, kurš ir gudrāks vai prātīgāks. Ļausim stratēģijas veidot tiem, kas to vēlas, un liekam mierā tos, kam ir savi plānošanas dokumenti," aicināja Rinkēvičs.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atzina, ka jau tagad katrai ministrijai ir savs gada darba plāns ar iezīmētām atbildīgajām personām par plāna izpildi, tāpat spēkā ir valdības rīcības plāns ar savu atsevišķu uzraudzības sistēmu.

Uzklausot minēto, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atsauca iesniegtos Valsts kancelejas priekšlikumus, atzīstot, ka par to vēl plānotas politiskas diskusijas. Premjers pauda pārliecību, ka valstī ir svarīgi ieviest efektīvākus pārvaldības principus, tomēr pusēm atšķiras izpratne par Valsts kancelejas izstrādāto priekšlikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu