Slepkavības Latvijā. Parasti tās raksturo cinisms un nežēlība (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nazis. Ilustratīvs attēls.
Nazis. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Slepkavības Latvijā parasti ir sadzīviska rakstura, tiek pastrādātas reibumā, bieži saistītas ar personu antisociālu uzvedību, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu un koplietošanu, vai subjektam rīkojoties mantkārīgā nolūkā. Esošo situāciju ieskicē Valsts policija.

2020.gadā līdz 30. septembrim pēc Krimināllikuma 116.panta, 117.panta, 118.panta (slepkavība, slepkavība pastiprinošos apstākļos, slepkavība sevišķi pastiprinošos apstākļos), tika sākti 58 kriminālprocesi.

No tiem 1 sagatavošanās slepkavībai, 18 slepkavības mēģinājumi un 39 pabeigtas slepkavības (ar bojā gājušajiem). No 39 slepkavībām 33 slepkavības tika atklātas, 4 joprojām tiek izmeklētas, 2 kriminālprocesos tika pieņemts lēmums par kriminālprocesu izbeigšanu – vienā gadījumā vainīgā persona pēc noziedzīga nodarījuma izdarīja pašnāvību, otrā gadījumā kriminālprocesā tika noskaidrots, ka cietušā nāve nav saistīta ar slepkavību.

No 39 kriminālprocesiem 10 kriminālprocesi tika nosūtīti uz prokuratūru kriminālvajāšanas sākšanai. Pārējie kriminālprocesi atrodas aktīvā izmeklēšanā.

5 gadu laikā slepkavību skaits būtiski nav pieaudzis.

Slepkavību izdarīšanas motīviem 90% gadījumu ir sadzīvisks raksturs, kas bieži saistīts ar personu antisociālu uzvedību, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu un koplietošanu, vai subjektam rīkojoties mantkārīgā nolūkā.

Veicot reģistrēto noziegumu analīzi (personas raksturojums, motivējošie faktori, pastiprinošie apstākļi – piemēram, apreibinošās vielas) un izdarīšanas dinamiku (objektīvās darbības), secināms, ka negatīvās tendences nav saistītas ar izmaiņām vispārējā sabiedrības domāšanas modelī, bet gan izpaužas atsevišķiem indivīdiem.

Pārsvarā izdarītajās slepkavībās slepkava un upuris bija savstarpēji pazīstami.

Noziegums tiek raksturots ar neapdomātām darbībām un impulsīvu nozieguma pēdu slēpšanu. Lielākā daļa slepkavību tiek izdarītas mājokļos (dzīvoklis, dzīvojamā māja, viensēta, pirts), savukārt retāk slepkavības notiek ārpus telpām (iela, mežs, lauku teritorija, upes krasts un citas sabiedriskas vietas).

Analizējot sadzīves slepkavības, secināms, ka pārsvarā visas slepkavības izdarītas, slepkavam, cietušajam un arī klātesošām personām, nozieguma lieciniekiem atrodoties alkohola reibumā.

Izdarītajās sadzīves slepkavībās dominē nekontrolējamas, impulsīvas dusmas, naids, atriebība, pamatota un nepamatota greizsirdība kā laulāto, tā arī kopdzīvotāju starpā.

Vairumā gadījumu, izņemot tos, kad noziegums kvalificējams pēc KL 117.panta 6., 9. punkta, slepkavības izdarītas dzēruma strīdā, skaidrojot kādas dažreiz nenozīmīgas savstarpējas attiecības vai vēlāk vispār neatceroties strīda iemeslu.

Analizējot izdarītās sadzīves slepkavības, tika secināts, ka vairumā sadzīves slepkavību izdarītāji ir ar izteiktu noslieci uz alkohola lietošanu un bieži personas ir bez noteiktas dzīvesvietas, iepriekš sodītas par vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem pret personu.

Izdarītās slepkavības raksturo cinisms un nežēlība, cietušie tika noslepkavoti ar sadzīves priekšmetiem, līdz ar to ir secināms, ka slepkavības notiek spontāni, iepriekš neplānoti, ko izraisa nozieguma veicēja pēkšņi iekšēji psiholoģiskie faktori un kas rodas bez jebkādas iedarbības no ārienes.

Sadzīves slepkavības tiek veiktas ar fiziskiem sitieniem un spērieniem, cirvi vai naža dūrieniem. Nozieguma izdarīšanas rīks ir nazis, cirvis, akmens, personas ir nožņaugtas vai noslīcinātas.

Pēdējo piecu gadu laikā (no 2015.gada līdz 2020.gada 1.oktobrim) Latvijā tika veiktas 12 slepkavības ar pasūtījuma slepkavības pazīmēm – no tām 7 mēģinājumi, 2 sagatavošanās pasūtījuma slepkavībai.

No 12 pasūtījuma slepkavībām ir atklātas 3 un 9 kriminālprocesos vēl notiek aktīva izmeklēšana, lai pēc iespējas ātrāk noziegumi tiktu atklāti uz vainīgās personas sauktas pie kriminālatbildības.

Nogalina savu pameitu

Kurzemes rajona tiesa Liepājā šā gada rudenī agrāk tiesātam slepkavam par pameitas nogalināšanu Vaiņodes novadā piespriedusi mūža ieslodzījumu. 

34 gadus vecs vīrietis atzīts par vainīgu savas pameitas nonāvēšanā un sodīts ar prokurores prasīto sodu - mūža ieslodzījumu un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Apsūdzētajam tiesas spriedumu vēl būs iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Saskaņā ar prokuratūras un Valsts policijas iepriekš sniegtu informāciju pagājušā gada 10.aprīlī policijā saņemta informācija par to, ka savās mājās Priekulē nav atgriezusies 1998.gadā dzimusi sieviete.

Ņemot vērā, ka sieviete pēc tikšanās nav atgriezusies mājās, radās aizdomas par noziegumu.

Prokuratūra uzskata, ka vīrietis nenoskaidrota iemesla dēļ sasēja savu pameitu, nožņaudza viņu un pēc tam veica līķa apgānīšanu.

Pameitas līķi viņš ar savu automašīnu aizveda uz Vaiņodes novadu un iemeta meliorācijas akā, virsū tam sametot vairākus dēļus un dēļu konstrukcijas. 

Kriminālprocesā apsūdzētais savu vainu neatzina.

Vīrietis jau agrāk ir sodīts par slepkavību. Liepājas tiesa 2006.gada vasarā  viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem un policijas kontroli uz vienu gadu. No minētā soda izciešanas 2011.gada oktobrī viņš nosacīti atbrīvots pirms termiņa.

Pameitas slepkavību vīrietis izdarījis nedzēstas sodāmības laikā par iepriekš izdarīto slepkavību.

Advokāta Pāvela Rebenoka slepkavība

Šā gada septembrī savās mājās tika nogalināts Rebenoks. Policija skaidro, ka izmeklēšana uz vietas nestāv, taču sīkākas detaļas par progresu nesniedz.

Policija iepriekš informējusi, ka trīs maskās tērpti noziedznieki advokāta Rebenoka mājā iebrukuši, uzlaužot durvis, un savus upurus tie situši ar rokām, kājām un turpat atrastiem dēļiem, bet no notikuma vietas aiznesuši līdzi dārgus rokaspulksteņus un juvelierizstrādājumus.

Laupītāji upurus pārsteiguši, nezvanot pie durvīm, bet ielaužoties pa tām no pagalma puses. Policija gan vēl skaidros, vai ielaušanās pa durvīm notikusi pirms saimnieku atgriešanās vai jau pēc tam. Policija notikuma vietā ieradusies pēc tam, kad noziegumā cietušais Rebenoka partneris veterinārārsts Balandins vērsies pēc palīdzības pie kaimiņiem, jo viņam pašam telefons ticis atņemts.

Lai arī policija izvirzījusi un strādā pie divām galvenajām versijām, proti, noziegums paveikts laupīšanas nolūkā vai arī saistībā ar Rebenoka profesionālo darbību, policija norādījusi, ka patlaban noziegums neizskatās pēc pasūtījuma slepkavības.

Tikmēr savu viedokli par noziegumu vairākkārt paudis Balandina pilnvarotais pārstāvis, Rebenoka kolēģis jurists Mārtiņš Krieķis. Viņš paziņojis, ka notikumu gaita noslepkavotā advokāta mājā slepkavības naktī neliecina par laupīšanas uzbrukumu.

Gadu vecās meitas slepkavībā aizdomās turētajai mātei piemēro apcietinājumu

Šā gada oktobrī policija saņēma informāciju, ka no savas dzīvesvietas Ķekavas novadā pazudusi sieviete ar savu gadu veco meitu.

Pēc informācijas saņemšanas policija nekavējoties sāka sievietes un bērna meklēšanu.

Apskatot sievietes dzīvesvietas apkārtni un iespējamās viņas atrašanās vietas, Daugavas krastā pamanīta pazudušajai sievietei piederošā automašīna.

Pārbaudot automašīnu, konstatēts, ka tajā atrodas pazudusī sieviete stiprā apreibinošo vielu ietekmē.

Aptuveni 40-50 metru attālumā no automašīnas, upē netālu no krasta atrasts 2019.gadā dzimušā bērna līķis.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem.

Policijā arī apliecināja, ka likumsargi lūgs veikt sievietei tiesu psihiatrisko un psiholoģisko ekspertīzi.

Krimināllikumā teikts, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir ekspertīzē atzītas par nepieskaitāmām, var noteikt medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tie paredz ambulatoru ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā un ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Tāpat šādos gadījumos var personu nodot tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

Policija turpina izmeklēšanu un skaidro detalizētākus notikušā apstākļus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu