Džefam Bridžesam vēzis. Kas ir limfoma? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slavenais aktieris Džefs Bridžess paziņojis, ka viņam diagnosticēta limfoma – vēža veids, kas negatīvi ietekmē cilvēka imūnsistēmu.

Filmas “Lielais Lebovskis” (The Big Lebowski) zvaigzne pirmdien vietnē "Twitter" ierakstīja: “Man ir diagnosticēta limfoma. Lai arī tā ir nopietna slimība, man ir paveicies, ka man apkārt ir labu ārstu komanda, un prognozes ir labas.”

70 gadu vecais Bridžess atklāja, ka ir sācis ārstēšanos un visus informēs par savu atlabšanas gaitu. Aktieris arī piebilda, ka viņš ir dziļi pateicīgs savai ģimenei un draugiem par izrādīto mīlestību, kā arī pateicās cilvēkiem par lūgšanām un laba vēlējumiem.

Kas ir limfoma?

Limfoma ir vēža veids, kas sākas limfātiskajā sistēmā. Limfātisko sistēmu veido orgāni un audi, kas rada baltos asinsķermenīšus, kas savukārt cīnās ar infekcijām. Tā ir daļa no cilvēka imūnsistēmas. Pastāv divas galvenās šīs slimības formas, tomēr nav skaidrs, kura no tām ir Bridžesam.

Hodžkina limfoma ietekmē baltos asinsķermenīšus jeb limfocītus un izplešas starp limfmezgliem “kārtīgā” veidā. Tas ir viens no vieglāk ārstējamiem vēža veidiem. Savukārt ne-Hodžkina limfoma izplešas limfātiskajā sistēmā “nekārtīgā” veidā.

Pastāv 60 ne-Hodžkina formas limfomas, kā arī ir noskaidrots, ka baltādainajiem cilvēkiem ir lielāks risks saslimt ar ne-Hodžkina limfomu nekā melnādainajiem.

Abas šīs slimības var skart jebkura vecuma cilvēku, tomēr lielāks risks ir vecākiem cilvēkiem. Hodžkina limfoma ir visizplatītākā 15 līdz 39 gadus veciem cilvēkiem un senioriem, vecākiem par 75 gadiem. Vīrieši ir lielāka limfomas riska priekšā nekā sievietes.

Indivīdiem ar kādu no šīs slimības formām parasti ir pietūkuši limfmezgli – īpaši vietās, kur vēzis attīstījies. Cilvēks var just arī nogurumu, zaudēt svaru, ciest no drudža un svīšanas naktī. Ņemot vērā, ka šādi simptomi ir raksturīgi arī citām kaitēm, tos piedzīvojot, ir jāvēršas pie ārsta.

Pēc limfomas atklāšanas ir 72,7 procentus liela iespēja nodzīvot vēl piecus gadus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu