Mišels: Lielbritānijai "Brexit" jautājumā jāizvēlas (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropadomes prezidents Šarls Mišels
Eiropadomes prezidents Šarls Mišels Foto: EPA/Scanpix

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels trešdien paziņojis, ka Lielbritānijai ir jāizdara suverēnas izvēles attiecībā uz breksitu un tās noteiks Lielbritānijas turpmāko piekļuvi Eiropas Savienības (ES) iekšējam tirgum.

Mišels uzsvēra, ka Londonai jāatrod izeja no strupceļa.

"Laika ir ļoti maz, un mēs esam gatavi sarunām 24/7 par visiem jautājumiem, par juridiskajiem tekstiem. Lielbritānijai ir jāpieņem lēmumus un tā ir brīva un suverēna izvēle," Eiropas Parlamentam sacīja Mišels.

"Suverēnā atbilde noteiks piekļuves līmeni mūsu tirgum," norādīja Mišels.

Viņš sacīja, ka 27 ES dalībvalstis ir gatavas saraut tirdzniecības attiecības ar Lielbritāniju gada beigās, ja nebūs noslēgts jauns jauns līgums.

"Breksits nozīmē breksitu, kā mēdza izteikties bijusī premjerministre Terēza Meja. Bet breksits arī nozīmē izvēļu izdarīšanu par mūsu nākotnes attiecībām," noradīja Mišels, uzskaitot trīs sarežģītākos punktus tirdzniecības sarunās - zvejošanas tiesības, strīdu risināšanas mehānisms un godīga konkurence.

"Mums nav nepieciešami vārdi, mums nepieciešamas garantijas," sacīja Mišels, runājot par garantijām godīgai konkurencei.

"Vai mūsu britu draugi grib regulēt valsts palīdzību un saglabāt augstus medicīnas standartus? Ja tā, kādēļ to neapņemties," retoriski vaicāja Mišels.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo to abām pusēm vēl nepieciešams ratificēt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu