ASV apstiprina bruņojuma pārdošanu Taivānai par miljardu dolāru (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV apstiprinājušas trīs bruņojuma sistēmu pārdošanu Taivānai vairāk nekā miljarda dolāru vērtībā, ar šo soli, domājams, no jauna sadusmojot Pekinu.

ASV Valsts departaments apstiprinājis 135 augstas precizitātes gaiss-zeme tipa raķešu "SLAM-ER" un ar to saistītā aprīkojuma pārdošanu Taivānai, trešdien pavēstīja ASV Aizsardzības drošības sadarbības pārvalde.

"Šī ierosinātā pārdošana atbilst ASV nacionālajām, ekonomiskajām un drošības interesēm, atbalstot bruņojuma saņēmēja ilgstošos centienus modernizēt savus bruņotos spēkus un uzturēt nozīmīgu aizsardzības potenciālu," norādīja pārvalde.

Bruņojuma pārdošana arī uzlabos pircēja drošību un sekmēs politisko stabilitāti, militāro līdzsvaru un progresu reģionā, teikts paziņojumā.

Darījums apstiprināts laikā, kad pieaugusi spriedze starp Taivānas sabiedroto ASV un Ķīnu.

Taivānas prezidente Cai Inveņa ceturtdien pauda pateicību ASV, norādot, ka bruņojuma pārdošana būtiski uzlabos Taivānas pārliecību un iespējas tiekties pēc miera un stabilitātes reģionā.

"Līdz ar šo bruņojuma pārdošanu tiek uzlabots Taivānas nacionālās aizsardzības potenciāls un modernizēts aizsardzības kaujas potenciāls," norādīja prezidentes biroja preses sekretārs Ksavjers Čans.

Darījums arī stiprina Taivānas militāro potenciālu, lai stātos pretī militārajai ekspansijai no Taivānas šauruma otras puses, sacīja Čans.

180 kilometru platais šaurums atdala Taivānu no kontinentālās Ķīnas.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu