Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai piešķirta Saharova balva (5)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien piešķirta Baltkrievijas opozīcijas kustībai, paziņojis EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

"Gods paziņot, ka Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas sievietes un vīrieši ir 2020.gada Saharova balvas laureāti," tviterī paziņoja Sasoli. "Viņu pusē ir kaut kas tāds, ko brutāls spēks nevar nekad sakaut: patiesība. Nepadodieties savā cīņā. Mēs esam jūsu pusē."

"Plašie protesti, kas notikušo Baltkrievijas ielās, ir aizkustinājuši pasauli," pavēstīja Sasoli. "Mēs arī esam aizvien vairāk sarūgtināti. Sarūgtināti par Lukašenko vardarbīgajām represijām. Tagad ir laiks ieklausīties tautas balsī."

Šī gada Saharova balvai par domas brīvību līdz ar Baltkrievijas demokrātisko opozīciju bija izvirzīti arī vides aizsardzības aktīvisti un 2016.gadā nogalinātā Berta Kaseresa no Hondurasas un Mosulas arhibīskaps monsinjors Nadžībs Mikaēls Musa no Irākas.

Balvas laureātu izvēlējās EP Priekšsēdētāju konference, ko veido EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli un politisko grupu vadītāji. Balva tiks pasniegta ceremonijā EP plenārsēžu zālē 16.decembrī.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.

Pagājušajā gadā balvu saņēma uiguru ekonomists Ilhams Tohti, kurš cīnījās par Ķīnas uiguru minoritātes tiesībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu