Latvijas Bankas prezidents: Šobrīd pārtraukt valsts atbalstu būtu pāragri; Covid-19 krīze vēl nav beigusies (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šobrīd pārtraukt valsts atbalstu būtu pāragri, jo Covid-19 krīze vēl nav beigusies, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka Latvija ne tuvu nav ārā no Covid-19 krīzes problēmām, tāpēc, ja valsts šādā brīdī var sniegt atbalstu, tad tas ir arī jādara. 

Vienlaikus Kazāks atzīmēja, ka Latvijas Banka ir identificējusi četrus principus, uz kādiem būtu jābalsta valsts sniegtais atbalsts. 

"Pirmais ir pakāpeniskums - ja mēs redzam problēmu, tad tajā jomā arī palīdzam. Krīzes mēs nevaram prognozēt, tādēļ ir jārīkojas pēc nepieciešamības. Otrs - ir jāsniedz atbalsts tur, kur tas dod vislielāko labumu sabiedrībai. Trešais, ir jābūt saprātīgam riska sadalījumam starp privāto sektoru un valsti, nedrīkst pieļaut situāciju, kad nacionalizē zaudējumus, bet privatizē peļņu. Ceturtais princips, ka valsts parādam ir jābūt ilgtspējīgam, proti, lai labos laikos parāds tiek mazināts, savukārt sliktos laikos, kā tagad, valsts var ekonomiku atbalstīt un parāds var pieaugt," skaidroja Latvijas Bankas prezidents.

Kazāks prognozēja, ka valsts parāds būs nedaudz mazāks par 50% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un, ja parāds ir 50-55% robežās no IKP un pēckrīzes laikā tas tiek mazināts, tas ilgtspēju neapdraud.

"Tādēļ mēs uzskatām, ka valsts var turpināt atbalstīt ekonomiku. Īpaši, ja kārtējais Covid-19 uzliesmojums piebremzē ekonomiku, tad atbalsta mehānismi ir jāturpina. Galvenais ir jāskatās, cik gudri šī nauda tiek investēta un kā tas atsaucas uz ekonomikas izaugsmi nākotnē. Šobrīd pārtraukt valsts atbalstu būtu pāragri un nebūtu pareizs lēmums, jo šī krīze nudien vēl nav beigusies," sacīja Kazāks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu