Cik maksās Covid-19 tests bez ārsta nosūtījuma? (10)

Zane Ārmane
, Žurnāliste/redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bez ārsta nosūtījuma Covid-19 tests kādā no trim lielākajām laboratorijām Latvijā maksās no 38,83 līdz 53 eiro, liecina TVNET apkopotā informācija. Savukārt bezmaksas pacientiem jārēķinās, ka jaunā pagaidu kārtība, visticamāk, būs saistīta ar zināmu haosu, jo laboratorijas strādā pārslodzes apstākļos un gaidāmas grūtības ar e-veselības sistēmā izrakstītajiem nosūtījumiem. 

Vislētāk Covid-19 analīzes būs iespējams nodot valsts zinātniskā institūta "Bior" laboratorijā, kur testēšanas maksa kopš šā gada marta nemainīgi ir 38,83 eiro, TVNET pastāstīja uzņēmuma pārstāve Ilze Dimante. 

"Bior" testēšanu nodrošina speciāli izveidotā testēšanas punktā Lejupes ielā 3, Rīgā, darba dienās no plkst.9 līdz 17 pēc iepriekšēja pieraksta. Ņemot vērā pieprasījumu un laboratorijas kapacitāti, no nākamās nedēļas "Bior" Lejupes ielā 3 atvērs vēl vienu testēšanas punktu, kā ar tiek apzinātas iespējas atvērt testēšanas punktus četros reģionos Latvijā, kur tas patlaban visvairāk ir nepieciešams - Jelgavā, Valmierā, Daugavpilī un Rēzeknē.

Visās laboratorijās izmeklējumam ir jāpiesakās iepriekš, un to iespējams izdarīt gan pa vienoto tālruni 8303, gan izmantojot katras laboratorijas piedāvātos kontaktus. Piemēram, analīzēm "Bior" laboratorijā iespējams pieteikties pa tālruni 28369560. Testēšanas rezultāti pēc izmeklējumu veikšanas tiks nosūtīti 24 stundu laikā.

"Centrālajā laboratorijā" Covid-19 analīzes bez nosūtījuma izmaksās 45 eiro,

TVNET pastāstīja laboratorijas valdes loceklis Edvīns Kazušs. Tām iespējams pieteikties gan laboratorijas mājas lapā, gan pa tālruni 8330.

Kazušs atzina, ka jaunā kārtība radīs zināmus izaicinājumus. Pacientiem jārēķinās, ka analīzes tajā pašā dienā varēs veikt tikai tad, ja speciālista nosūtījums saņemts papīra formātā, savukārt nosūtījums e-veselībā prasīs papildus vismaz vienu dienu, jo laboratorija informāciju par elektroniskajiem nosūtījumiem no Nacionālā Veselības dienesta saņem tikai nākamajā dienā. Tad arī apzvana klientus, piedāvājot ērtāko laiku un vietu. 

Zināmas neērtības sagādās arī norēķini - ne visās paraugu vākšanas vietās iespējams norēķināties uz vietas, tāpēc dažviet pacientiem pirms vizītes "Centrālajā laboratorijā" jāveic maksājums caur internetbanku.

Patlaban "Centrālā laboratorija" pieņem Covid-19 testus 22 vietās visā Latvijā un būtu gatava paplašināt jaudu, taču saskaras ar nopietniem šķēršļiem, pastāstīja Kazušs. Pirmkārt, ir ļoti grūti atrast telpas, kur pret laboratorijas klātbūtni neprotestētu apkārtējie iedzīvotāji un uzņēmumi. Otrkārt, kaut arī laboratorija piedāvā atalgojumu, kas ir stipri lielāks par vidējo nozarē, ir teju neiespējami atrast medmāsas, kas varētu pieņemt Covid-19 testus. Kazušs skaidro, ka liela daļa veselības aprūpes personāla ir cilvēki gados, tāpēc

speciālisti vai nu vairs nespēj uzņemties vēl lielāku slodzi, vai arī atrodas riska grupā un baidās saslimt ar Covid-19. 

Kazušs piebilda, ka pandēmijas dēļ laboratorija strādā ļoti saspringtos apstākļos jau astoņus mēnešus un darbinieki ir pārguruši: "Visi sāk izdegt, un tas nebeidzas un nebeidzas." Viņš arī pastāstīja, ka uz laboratoriju teju katru dienu piezvana vismaz viens cilvēks, par kuru gribas ziņot policijai, - cilvēki piezvana, bez iemesla kļūst neadekvāti un verbāli agresīvi, rupji lamā personālu, izsaka draudus. 

Savukārt Egila Gulbja laboratorijā (EGL) Covid-19 tests bez nosūtījuma izmaksās 53 eiro. 

Izmeklējumam iespējams pieteikties laboratorijas mājaslapā vai zvanot pa tālruni 6780111. Bez iepriekšēja pieraksta uz Covid-19 analīžu nodošanu doties nedrīkst.

Arī EGL valdes locekle Sandra Dimante sarunā ar TVNET atzina, ka nosūtījumi analīžu pieņemšanu ievērojami apgrūtinās. Ja speciālista nosūtījums būs izrakstīts caur laboratorijas mājas lapu vai medicīnas portāliem, ar kuriem sadarbojas EGL, problēmu nebūs, bet e-veselības sistēma ir smagnēja un tajā atrast norīkojumu prasīs daudz laika. 

"Ja tagad varam vienu pacientu apkalpot piecās minūtēs, ar e-veselību tas būs ilgāk. Iespējams, ka varēsim pieņemt mazāk pacientu," atzina Dimante un piebilda:

"Pacientiem novēlu būt pacietīgiem, jo arī mums tā ir papildu slodze."

EGL patlaban jau ir sasniedzis savu iespēju maksimumu, un vēl vairāk palielināt testēšanas jaudu nav iespējams, atzina Dimante: "Tehnikas ir tik, cik ir. Lai to papildus iepirktu, būtu jāgaida pusgads. Mēs esam noslogoti visu diennakti un lūdzam Dievu, lai kaut kas nenotiek. Maksimums ir sasniegts." 

Tāpat kā citas laboratorijas, arī EGL saskaras ar kvalificēta darbaspēka trūkumu. Situāciju daļēji glābj piesaistītie Stradiņa universitātes studenti, taču viņiem ir arī jāmācās, atgādināja Dimante. 

Visas laboratorijas uzņēmumiem un iestādēm piedāvā iespēju izsaukt pie sevis mobilās mediķu brigādes, kuras nodrošina Covid-19 paraugu ņemšanu visā Latvijā. 

Visas laboratorijas turpinās veikt valsts apmaksātus Covid-19 izmeklējumus.

Tāpat visas laboratorijas uzņēmumiem un iestādēm piedāvā iespēju par maksu izsaukt pie sevis mobilās mediķu brigādes, kuras nodrošina Covid-19 paraugu ņemšanu visā Latvijā. 

Jau ziņots, ka no pirmdienas tiks mainīta Covid-19 testēšanas kārtība - Covid-19 testa veikšanai bez maksas būs vajadzīgs ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādes speciālista nosūtījums. Pārējiem, kas gribēs Covid-19 testu veikt pēc paša iniciatīvas, tas būs maksas pakalpojums. 

Šāda kārtība plānota kā pagaidu risinājums līdz jauna risinājuma izstrādei, kā mazināt rindas uz testēšanu. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu