Speciālistu trūkumu medicīnā rosina risināt, piesaistot ārstus no Baltkrievijas (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

"Saskaņas" Saeimas frakcijas deputāti vērsušies pie veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) saistībā ar iespēju atvērt "zaļo koridoru" ārstiem no Baltkrievijas līdzīgi kā Ekonomikas ministrija to paredz informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem, informēja "Saskaņas" deputāte Regīna Ločmele.

Viņķelei šajā kontekstā uzdots jautājums, kā valsts plāno risināt akūto personāla trūkuma problēmu medicīnā. "Saskaņas" deputāti norāda, ka

personāla trūkums veselības aprūpes sistēmā jau ir sasniedzis tādu līmeni, ka tiekot apdraudētas cilvēka tiesības uz medicīnisko aprūpi.

Opozīcijas politiķi lūdz Veselības ministriju sniegt rīcības plānu personāla deficīta krīzes pārvarēšanai medicīnā un akcentē iespēju piesaistīt mediķus no Baltkrievijas.

"Tagad iespēju apmeklēt ārstu var nākties gaidīt ilgāk par deviņiem mēnešiem," pauž medicīnas speciāliste, Babītes novada priekšsēdētāja vietniece Darja Cvetkova (S). Viņa norāda, ka vaina ir hronisks ārstu trūkums. Cvetkova norāda, ka pašlaik Baltkrievijā ideoloģisku apsvērumu dēļ tiekot atlaisti visu līmeņu medicīnas darbinieki.

Ločmele akcentē, ka ir svarīgi definēt politisko nostāju: valstij ir jāatzīst, ka nozarei ir nepieciešami ārvalstu speciālisti, viņi jāaicina un jāsāk radīt apstākļus šādu speciālistu adaptācijai vietējam darba tirgum - tostarp, apmaksājot valsts valodas kursus.

"Latvija ne reizi vien oficiāli paudusi atbalstu Baltkrievijas demokratizācijas procesam. Tagad mums ir reālas iespējas, pirmkārt, sniegt palīdzīgu roku tiem, kuri patiešām ir spiesti bēgt no represijām, un, otrkārt, palielināt medicīnisko pakalpojumu pieejamību saviem iedzīvotājiem. Un mums jāatceras, ka

Lietuvai un Polijai jau tagad ir plāni piesaistīt ārstus no Baltkrievijas - par kvalificētu darbaspēku ir spēcīga konkurence,"

akcentē Saeimas deputāte.

Kā ziņots, pēc sarunām starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Baltkrievijas tehnoloģiju uzņēmumiem, vairāki kaimiņvalsts uzņēmēji ir pieņēmuši lēmumu par pilnīgu vai daļēju pārcelšanos uz Latviju, bet sarunas turpinās ar vēl aptuveni 50 uzņēmumiem, informēja LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu