Krāšņi aizvadīts jau trešais sieviešu izaugsmes un iedvesmas forums "Līdere"

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

2. oktobrī izstāžu centrā “Ķīpsala” notika vērienīgs un tajā pašā laikā ļoti gaidīts pasākums - forums LĪDERE. Notikums, kas nu jau kļuvis par tradīciju un norisinājās trešo reizi, šķiet, šobrīd nepieciešams vairāk nekā jebkad agrāk.

Šis ir pārmaiņu laiks, kas ietekmē ne tikai norises ārpus mūsu namdurvīm, bet arī mūsu iekšējo, dažkārt sarežģīto pasauli - kādas vēlamies būt, ko gribam sasniegt, un, protams, mūsu attiecības ar tuvajiem. Tieši šīs tēmas arī šogad aktualizēja forums LĪDERE, mudinot ieklausīties sevī un apzināt savu personisko un profesionālo potenciālu – sapņot drošāk un sasniegt vairāk, kā būt līderei sev un citiem.

“Kamēr visā pasaulē ir kaut viens cilvēks, kurš tev tic, kuru tu iedvesmo un kurš ir gatavs tev sekot, – tu esi līdere.” Ar šādiem vārdiem forumu LĪDERE atklāja tā dibinātāja Solvita Kabakova, liekot sajust pasākuma īpašo auru teju 1000 klātienes un vēl vairākiem desmitiem tūkstošu skatītāju tiešsaistē. Kārtīgu iedvesmas devu, sauju drosmes un kripatu pašpaļāvības visas dienas garumā sniedza 20 sirdsgudri lektori. Kā ierasts, pasākuma programma tika sadalīta trīs daļās, no kurām pirmajā akcentēta profesionālā izaugsme un spēja sasniegt vairāk. Otrā – veltīta mijiedarbībai, ģimenei un attiecībām. Savukārt trešajā daļā aktualizētas tēmas par personisko attīstību.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Pasākuma pirmo daļu “Profesionālā izaugsme – sasniedz vairāk” jau tradicionāli atklāja bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, uzstājoties ar runu, kas reizē bija arī foruma prologs. Tajā V. Vīķe-Freiberga runāja par šo pārmaiņu laiku, kas nav viegls un ir sarežģījumu pilns. Tomēr, kas ir būtiski, – tieši sievietes–valstu vadītājas krietni veiksmīgāk tiek galā ar pandēmijas radītajiem izaicinājumiem un ir spējīgas pieņemt izsvērtākus lēmumus salīdzinājumā ar vīriešiem pie varas grožiem. Kā vēl dažus būtiskus izaicinājumus bijusī valsts prezidente norāda tehnoloģijas un jaunatnes izglītību, piebilstot: “Ir būtiski turēt atvērtu prātu pasaulei, jo tas palīdzēs personīgajā izaugsmē.”

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Par to, kāda ir maksa būt par vadītāju – cik tā ir liela un vai vispār ir vērts uzņemties ko tik izaicinājumiem pilnu, pieredzes stāstā dalījās Circle K izpilddirektore Gunta Jēkabsone. “Es sapratu, ka vairs nevaru nosēdēt mājās, man burtiski sienas gāzās virsū,” par lēmumu mainīt savu dzīvi un sākt karjeru atklāja G. Jēkabsone. Viņas ceļš pretī profesionālajām virsotnēm sākās 1994. gadā, kad pieteikusies darbā degvielas uzpildes stacijā, kas tolaik nesa “Statoil” vārdu. Tas bija 20 gadus ilgs ceļš no pārdevējas līdz izpilddirektorei - gan ļoti dažāds, gan izaicinājumiem pilns.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

LMT viceprezidente Laura Keršule sniedza interviju par sieviešu līderību un cik būtiska tajā visā ir spēja uzdrošināties un noticēt sev. Viņa atklāja, ka patiesībā esot ļoti introverts cilvēks, kurš labprātāk visu noskatītos no malas un nekur neiesaistītos, taču piebilst: “Ja es tā būtu darījusi, nebūtu sasniegusi neko no tā, ar ko patiesi lepojos šodien.” Vēl pirms darba LMT Laura Keršule ieguvusi juristes diplomu un pēc pāris drosmes pilniem soļiem kļuva par jaunāko tiesnesi Latvijā. Taču, ejot līdzi pārmaiņām, L. Keršule mainījusi darba vietu un pastāstīja, kā ir būt par sievieti–viceprezidenti un ieņemt vadošo amatu LMT – soli, kas prasījis ne mazums drosmes un spēju uzdrīkstēties.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kā ir būt sievietei-līderei politikā, pastāstīja LR veselības ministre Ilze Viņķele. Veselības ministre uzsver, ka vārds “līdere” būtu attiecināms uz rīcību, kad sieviete dara to, kas der gan viņai, gan sabiedrībai, taču norāda: “Mēs dzīvojam tādā dīvainā sabiedrībā, kur ir pieprasījums pēc sievietēm-līderēm politikā, bet vienlaikus ir diezgan dziļi iesakņojies uzskats, ka tomēr vīrietis ir kvalificētāks šim darbam.” Vienlaikus I. Viņķele uzskata, ka tas, kas padara sievieti-līderi spējīgu pieņemt lēmumus krīzes situācijā, ir darbs komandā, uzticēšanās, darba dalīšana, pielāgošanās - tas arī pašai veselības ministrei palīdzējis šajā pārmaiņu laikā.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Madara Cosmetics dibinātāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere pastāstīja par, viņasprāt, četriem būtiskiem resursiem, kas ir nepieciešami virzībā uz priekšu. Pirmkārt, tie esam mēs paši, katrs no mums un komanda kā viens vesels. Taču, runājot par komandas spēku uzņēmumā, L. Tisenkopfa-Iltnere norāda, ka svarīga esot gan katra unikalitāte, gan līdzsvarotība. Taču bez uzticamas komandas vajadzīgs arī kāds spēks, kas virza pretī panākumu virsotnēm, - ticība sev, kas sniedz gan iedvesmu, gan entuziasmu. Taču tas, kas visā darba dunā palīdz neizsīkt, ir apjausma, ka padarītajam ir kāda dziļāka jēga. Un visam pa vidu taču vēl ir laiks. Šie resursi ir Madara Cosmetics darbības pamatā, ļaujot uzņēmumam veiksmīgi darboties jau 14 gadus.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Ar sievietes iespējām dažādās kultūrās dalījās Pedersen & Partners globālā partnere Evita Lune. “Ikdienā strādājot ar augsta līmeņa darbinieku atlasi, man jāsecina, ka dāmas reti vēlas būt numur viens” – E. Lune novērojusi, ka sieviete bieži vien paiet malā, lai dotu iespēju vīrietim. Tieši tāpēc Pedersen & Partners globālā partnere aicina nolikt malā kautrību, bailes un nevēlēšanos uzņemties atbildību, pārstāt sekot muļķīgiem stereotipiem un izmantot iespējas, kuras diemžēl netiek dotas visās valstīs dzīvojošām sievietēm. Taču tās, kurām iespējas ir, E. Lune aicina būt ambiciozām, pierādīt sevi, nebaidīties uzņemties atbildību un būt labākajām savā jomā, būt vadītājām un līderēm.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Par runas mākslu un to, kā izmantot ķermeni kā instrumentu ne tikai aktiera darbā, bet arī komunikācijā, veiksmīgi to saslēdzot gan ar prātu, gan emocijām, stāstīja aktrise un runas trenere Zane Daudziņa. Viņa norāda, ka gan aktiera darbā, gan vēl jo vairāk ikdienā ir nepieciešama sevis apzināšanās, pašizziņas prasme, un tā ir svarīga ne tikai agrā bērnībā, bet visas dzīves gaitā. Tāpat Z. Daudziņa aicina padomāt par tādu procesu kā iemiesošanās, kas būtībā nozīmē prāta saskaņu ar esošo situāciju un ķermeni. Tāpat aktrise uzsver, ka būtiska nozīme ir treniņam. “Tā ir nemitīga savu maņu, muskuļu - visu pieejamo rīku spodrināšana, apzināšanās un trenēšana,” uzskata Z. Daudziņa.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Pasākuma otrā daļa tika veltīta attiecībām ar apkārtējiem cilvēkiem, tika runāts par mijiedarbību ar ģimeni un sev tuvajiem. Šo sesiju ar spēcīgu runu atklāja aktrise Ausma Kantāne-Ziedone. Aktrise pastāstīja, kā iepazinusies ar dzejnieku Imantu Ziedoni un kāds bijis abu piedzīvotais laiks kopā. “Man bija tāda dziļi radniecīga sajūta” – tā par īpašo saikni ar dzejnieku stāsta A. Kantāne-Ziedone. Tomēr gan viņa, gan I. Ziedonis vēlējušies sasniegt savas panākumu virsotnes. “Es ātri sapratu, ka Imanta talants ir lielāks, varenāks, daudzpusīgāks un vajadzīgāks sabiedrībai. Lai saglabātu mūsu attiecības, man bija jāpiekāpjas,”  atklāj aktrise. Taču vienlaikus A. Kantāne-Ziedone uzsver, ka nekad dzīvē nav vēlējusies būt par dzejnieka mūzu un arī neuzskata sevi par tādu.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Ar to, kas skar ikvienu sievieti, un dažādām nostādnēm, kas saistās ar sievietes veselību, iepazīstināja Latvijas Ārstu biedrības prezidente un ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Viņa īsumā pastāstīja par neseniem atklājumiem, par kuriem būtu vērts zināt, lai veidotu savu kā sievietes definīciju. Viens no tiem ir epiģenētika - to, kā strādā ģenētiskais kods, nosaka apkārt esošie apstākļi, kā uzturs, vide, emocijas. Būtiski arī tas, ka ikviena mūsu šūna gluži kā viss ķermenis kopumā spēj sajust apkārtējās vides iedarbību.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Par gaišumu, kas ir katrā no mums, sarunājās ģimeņu atbalsta un mūžizglītības centra jeb Zvannieku mājas vadītāja Sandra Dzenīte-Cālīte un mācītājs Juris Cālītis. Viņi abi kopā pārrunāja Zvannieku mājās piedzīvotos mirkļus: lai arī dažkārt tie bijuši skaudri, pēc tiem nākusi gaisma, atnesot labo. Sandra un Juris Cālīši sarunā kopīgi noskaidroja, kā tikt galā ar situācijām, ar kurām nevar tikt galā, un kā saglabāt to gaišumu sevī pat tad, kad ir grūti. “Tad, kad viss sabiezē un pārņem pilnīga tumsa, tad es saprotu, ka ir vienkārši jāiztur, neļaujoties liekiem vārdiem, emocijām un dusmām,” stāsta S. Dzenīte-Cālīte. Vienlaikus būtiski ir mācīties katrā cilvēkā saskatīt labo, tajā pašā brīdī ieraugot arī gaišumu sevī.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kā uzdrošināties riskēt un nebaidīties kļūdīties jeb kā iziet no komforta zonas, motivējošā runā ar savu pieredzes stāstu dalījās apmācību konsultante Trūdija Žagare. Viņas stāsts bija par sevi pašu, to, kā 2008. gadā satikusi tagadējo vīru Juri Žagaru un no Londonas pārcēlusies uz Latvijas laukiem. Lēmums pamest Londonu, savu iemīļoto darbu un draugus, lai sāktu jaunu dzīvi svešā vietā, T. Žagarei, kā pati stāsta, bija iziešana no komforta zonas, kam vajadzējis drosmi, tomēr viņa nenožēlo savu izvēli. “Tad es sapratu, ka jāriskē, lai saņemtu to maksimumu no dzīves. Protams, tas nozīmē arī iziešanu no komforta zonas,” stāsta Trūdija Žagare.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kas veido vīrieti par tādu, kāds viņš ir, jeb par to, kā top vīrietis, savās pārdomās dalījās Radio un TV cilvēks, kā arī pasākumu vadītājs Valdis Melderis. Viņš dalījās ar trim stāstiem, kuros atklāja, kā cilvēki un apstākļi viņu izveidojuši par tādu vīrieti, kāds viņš ir šodien. Tie ir stāsti par vainas izjūtu, atbildību un uzticēšanos, un tie visi ir savstarpēji saistīti. “Tā vainas apziņa ir kā tāda smaga ķēde, kas visu laiku velkas līdzi žvadzēdama par notikumiem, kurus vairs nav iespējams izmainīt,” stāsta Valdis Melderis, piebilstot, ka situācijas, kurās piedzīvota dziļa vainas apziņa, liek izvairīties uzņemties iniciatīvu tad, kad tas būtu patiešām jādara.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Foruma LĪDERE trešajā sesijā tika akcentēta sievietes profesionālā izaugsme jeb spēja sasniegt vairāk. To atklāja psiholoģe un KBT psihoterapeite Marija Ābeltiņa, runājot par pašapziņas attīstību un to, kā sadzirdēt sevi un patiesi rūpēties. Viņa skaidro, ka mūsu galvās dzīvo dažādas balstiņas, kas veido iekšējo dialogu ar mums: kritizētāja; atbildīgā par mūsu emocijām un vajadzībām; perfekcioniste; izvairīgā un līdere, kas spēj mūs saprast un motivēt. Taču mūsu galvā mājo vēl kāda balstiņa – tā ir priecīgā, apmierinātā daļa, kas mums dod dzīves garšu. “Ja ir milzum daudz sasniegumu, bet mēs nevaram par tiem priecāties tāpēc, ka citas balstiņas ir nozagušas šo prieku, tad arī bauda no sasniegumiem izzūd,” uzsver M. Ābeltiņa.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kā veidot attiecības ar savu tuvāko – sevi pašu, atklāja izdevēja un žurnāla Imperfekt galvenā redaktore Inga Gorbunova. Viņa uzskata, ka iekšējā balsī vienmēr vajag ieklausīties. “Intuīcija mani visur ir vadījusi, paglābusi no ļoti sarežģītām situācijām un ļāvusi realizēt veiksmīgus projektus,” atklāj I. Gorbunova. Viņa aicina sievietes ieklausīties sevī, noticēt sev un rīkoties saskaņā ar savām sajūtām pat tad, ja tas ir pretrunā ar pašu tuvāko domām. “Sliktākais, kas ar mums dzīves laikā var notikt, – mēs neklausām savai īstajai balsij un sirdij,” uzskata Imperfekt galvenā redaktore.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kā būt savas dzīves līderei, atbildēja Iespējamās Misijas patronese Ingrīda Blūma. Viņa stāsta par laiku, kad strādāja vadošā amatā bankā, kas tolaik nesa vēl Hansabankas vārdu, un sapratusi, ka īsti vairs nedzīvo savu dzīvi un vēlas mainīt nodarbošanos. Taču šādam solim nepieciešama drosme un spēja nebaidīties, ko I. Blūma smēlusies arī no līdzīgiem pieredzes stāstiem, no kuriem atmiņā palicis izteikums: “Es mīlu sevi vairāk nekā savu ego.” I. Blūma uzsver: “Ir jāmācās izbaudīt arī tos brīžus, kad no tā visa jāatsakās”, un šobrīd savu piepildījumu atradusi, darbojoties kustībā, kas nodrošina kvalitatīvu izglītību bērniem Latvijā “Iespējamā misija”.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kāda ir jaunās pasaules līdere? Vai esošie veidi, kā dzīvot, ir jau novecojuši un vai to vietā nāk jauni? Kā mums katrai iepazīt savas stiprās un vājās puses? Par to pārdomās dalījās vadības konsultante un trenere Jolanta Cihanoviča. Viņa norāda, ka pasaule mainās; vecā pasaule kaut kādā ziņā ir bijusi ērta, ar salīdzinoši vienkāršu veiksmes formulu, ar taisniem ceļiem un noteiktiem griestiem. Savukārt jaunā pasaule sev līdzi atnesusi nepastāvību, neskaidrību, sarežģītību un neviennozīmīgumu. “Tas, ko piedāvā jaunā pasaule - to griestu vairs nav, bet tās ērtības arī nav,” skaidro J. Cihanoviča, norādot, ka vienlaikus jācenšas saprast, kā arī jaunajā pasaulē kļūt veiksmīgai.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Ar spilgtu runu “…un visam pa vidu – ES…” pēdējā uz foruma LĪDERE skatuves kāpa TV seja Baiba Sipeniece-Gavare. “Es dzīvoju pēc sava prāta, bieži vien kļūdos, bieži vien varbūt dabūju punus, bet tad atkal pieceļos un nopurinos, saprotot, ka kļūdas ir normāla padarīšana un kļūdīties reizēm ir pat ļoti labi,” atklāj TV seja. B. Sipeniece-Gavare dalījās ar vairākiem stāstiem no savas dzīves, kas bija gan ar krietnu devu humora, gan ļāva apjaust, ka arī negaidītas, šķietami neveiklas situācijas var padarīt dzīvi krāsaināku un likt smaidīt tajos brīžos, kad pozitīvā ir krietni mazāk.

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Intervijas ar foruma "Līdere" lektorēm lasi TE! 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu