Viņķele par budžeta naudu veselības aprūpei: Šogad bija jāprotestē pacientiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

​Šogad bija jāprotestē pacientiem, jo vairākām vajadzībām papildu līdzekļi nākamgad nav paredzēti, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

To veselības ministre norādīja pēc deputāta Igora Pimenova (S) pozitīvā vērtējuma, ka šis ir viens no retajiem gadiem, kad pirms budžeta pieņemšanas pie Saeimas nav mediķu protestu.

Viņķele uzsvēra, ka Veselības ministrija (VM) prasīja piešķirt līdzekļus, taču valdības apstiprinātajā nākamā gada budžetā netika paredzēta nauda tādu akūtu "ugunsgrēku dzēšanai", kā uzlabojumi onkoloģiskajā palīdzībā, pieejas kompensējamiem medikamentiem palielināšana, atbalsts psihiskajai veselībai un paliatīvajai aprūpei un papildu valsts apmaksātas rezidentu vietas.

Papildu līdzekļus onkoloģijai gan mēģinās rast, palielinot tabakas un tabakas produktu akcīzi, ko rosinājusi gan VM, gan koalīcijas politiķi. Sarunas par šo jautājumu vēl turpināsies, izrietēja no diskusijas komisijas sēdē.

Reizē veselības ministre kā pozitīvu faktu vērtēja to, ka papildu 183 miljoni piešķirti mediķu atalgojuma palielināšanai un finansējums veselības nozarei kopā ir sasniedzis 5% no iekšzemes kopprodukta.

Atbildot uz deputāta Vjačeslava Dombrovska (S) jautājumu, Viņķele pavēstīja, ka

medicīnas sfērā ir pieejamas ap 550 plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas.

Kā ziņots, nākamgad veselības nozarei no kopējiem izdevumiem tiks novirzīti 12,6% jeb 1,356 miljardi eiro, kas salīdzinājumā ar 2020.gadā plānoto ir par 171,6 miljoniem eiro jeb 14,5% vairāk.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu