ES vides ministri daļēji atbalsta jaunu klimata likumu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vides ministri piektdien daļēji atbalstījuši ierosinājumu par jaunu "klimata likumu" klimata neitralitātes panākšanai Eiropā līdz 2050.gadam.

Taču jautājumu par oglekļa emisijas samazināšanu, kas ir viens no sarežģītākajiem, ministri atstāja izlemšanai valdību vadītājiem, kuriem būs jāpanāk vienprātība šajā lietā.

Sanāksmē Luksemburgā vairums vides ministru balsoja par ierosinājumu pieņemt dokumentu, kurā būtu izklāstīts, kā sasniegt klimata neitralitāti Eiropā līdz 2050.gadam.

Tostarp, ierosināts pieņemt šo mērķi par juridiski saistošu.

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss pirms balsojuma aicināja ministrus atbalstīt "klimata likumu".

"Mēs saskaramies ne tikai ar pandēmiju, mēs saskaramies ar rūpniecisku revolūciju neticamos apmēros (..), mēs saskaramies ar klimata krīzi, kas nekur nepazudīs. Un, iespējams, tā nav galvenā prioritāte šodien, bet tā būs viena no galvenajām prioritātēm nākamajās desmitgadēs," sacīja Timmermanss.

Eiropas Parlamenta (EP) Vides komitejas priekšsēdētājs Paskāls Kanfāns sacīja, ka viņa mērķis ir panākt politisku vienošanos par šo dokumentu līdz decembra vidum.

Tomēr ministri nebalsoja par jautājumu, kas izraisījis vislielākās domstarpības, - EK ierosinājumu līdz 2030.gadam samazināt oglekļa dioksīda emisiju par vismaz 55%. EP vēlas vienoties par 60% mērķi.

Šis ir ļoti politisks mērķis, un valstis, kas paļaujas uz oglēm elektroenerģijas ražošanā, piemēram, Polija uzskata, ka ierosinātais samazinājums ir pārāk liels.

ES līderi decembrī centīsies panākt vienošanos šajā jautājumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu