"Vairāk degvielas nekā ietilpst bākā." KNAB izbeigtie kriminālprocesi par deputātu kompensācijām (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Degvielas uzpildīšana. Ilustratīvs foto.
Degvielas uzpildīšana. Ilustratīvs foto. Foto: FRANCK FIFE / AFP

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir bijis visai iecietīgs pret Saeimas deputātu skaidrojumiem par viņiem izmaksāto kompensāciju pamatotību, vēsta LTV raidījums "De facto".

Saeima nesen piekrita izdot kriminālvajāšanai 13. Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (JV), kuru tur aizdomās par kompensācijas saņemšanu par dzīvokli, kurā viņš nedzīvojot.

KNAB lietvedībā ir vēl viena pārbaude par 12. un 13. Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām, savukārt 12 citi līdzīgi kriminālprocesi birojā izbeigti.

LTV, izpētot KNAB lēmumus par lietu izbeigšanu, secinājusi, ka birojs bijis visai iecietīgs pret deputātu skaidrojumiem, jo deputātu rīcība tomēr izskatījusies aizdomīga.

Bijušais deputāts, tagadējais "Jaunās Vienotības" politiķu padomnieks Ints Dālderis Saeimas apmaksātu degvielu lējis neilgi pirms ceļojuma cauri Eiropai. 2018.gada jūnijā Dālderis Iļģuciemā iepildījis degvielu laikā, kad notikusi 20.jūnija plenārsēde, turklāt tajā pašā vakarā viņš to darījis arī otrreiz - Jūrmalā. Abu čeku summa bijusi 73 eiro, tie abi iesniegti Saeimā, un tā atlīdzinājusi izdevumus.

Tikmēr Dāldera ieraksti "Facebook" liecinājuši, ka uzreiz pēc šīs parlamenta sesijas beigām viņš devies ceļojumā cauri Eiropai.

Kopumā par 2018.gada jūniju deputāts no Saeimas atguvis teju visu viņam pieejamo limitu - 223 eiro.

"Visa tā degviela, kas tika iegādāta un par ko tika čeki iesniegti Saeimā, tika izmantota tikai deputātu pienākumu pildīšanai," apgalvojis Dālderis. Vaicāts, vai iepildītā degviela tomēr netika izmantota, lai apmeklētu koncertus Polijas, Vācijas un Austrijas koncertzālēs, Dālderis to noliedzis. "Iespējams, ka automašīnā degviela paliek pēc tam. Tā jau nav jāiztērē noteiktā termiņā. Katrā ziņā Saeimas Kārtības rullis neparedz nekādu kārtību, cik ātrā laikā ir jāiztērē degviela," Dālderis atbildējis uz norādi, ka viņam bijušas vien pāris dienas, lai nobraukātu visu iepildīto degvielu.

Starp pārējām lietām, kuras KNAB izbeidzis, bijušas izmeklēšanas pret "Saskaņas" pārstāvi Ivanu Ribakovu, kurš ir arī 13. Saeimas deputāts, savukārt pārējo pārbaudīto politiķu parlamentā vairs nav: Zenta Tretjaka (S), Augusts Brigmanis, Valters Dambe, Jānis Klaužs, Ainārs Mežulis, Jānis Trupovnieks, Juris Vectirāns (visi ZZS), Juris Viļums (LRA), Artis Gustovskis, Jānis Upenieks un Dālderi (visi "Vienotība).

KNAB aizdomas izraisījis tas, ka vairāki deputāti izlietoja krietni vairāk degvielas, nekā būtu nepieciešams nokļūšanai no viņu dzīvesvietas līdz Saeimai. Dažreiz degvielas čeki tika iesniegti arī par vasaras mēnešiem, kad Saeimas sēdes nenotika. Atsevišķos gadījumos KNAB atklāja, ka degvielu pirka citas personas,

turklāt tas noticis pat reizēs, kad deputāts atradās Saeimas plenārsēdē.

Bijuši arī deputāti, kam regulāri izdevies uzpildīt vairāk degvielas, nekā ietilpst auto bākā. Citi iesnieguši čekus par degvielas veidu, kas neatbilda automašīnas dzinējam, par kuru bija paziņots Saeimai.

Kā atzīmē raidījums, KNAB izmeklētāji pret deputātu stāstiem bijuši visai toleranti, lēmumos norādot, ka visas saprātīgās šaubas par vainu, kuras nav iespējams novērst, jāvērtē par labu personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību. Piemēram, Dālderis KNAB norādījis: ļoti bieži viņa darba pienākumi bijuši saistīti ar izbraukšanu ārpus Saeimas uz frakciju tikšanās vietām, vizītēm Latvijas apdzīvotās vietās, kā arī ceļu no mājām Jūrmalā uz darbu.

KNAB piefiksētos lielos deputātu tēriņus vasarā, kad Saeimas sēdes nenotiek, ilustrējot Ribakova "lieta".

Par diviem mēnešiem, kad uz Rīgu viņam gandrīz nebija jābrauc, deputāts kopā atguva vairāk nekā 1200 eiro.

"Jūs varat paskatīties manā "Facebook", kā es braukāju pa Latgali un kur man tikšanās ar vēlētājiem. Man 21 pašvaldība Latgalē, un 19 no tām mums bija pirmorganizācija vispār," stāstīja Ribakovs. Vaicāts, vai šādus braucienus uz partijas pasākumiem nevarēja apmaksāt "Saskaņa", Ribakovs uzsvēris: "Nē, man bija tikšanās ne ar "Saskaņas" deputātiem, bet ar vēlētājiem, kuri atbalsta "Saskaņu"."

Atsevišķos KNAB lēmumos redzams, ka izmeklētāji konstatēja, ka deputāti degvielu regulāri lējuši kannās. Piemēram, Dambe (ZZS) 2018.gada laikā 50 reizes uzpildījis lielāku tilpumu, nekā fiziski bija iespējams viņa auto. KNAB aprēķini liecina, ka ar vienu bāku viņš spētu nobraukt ap 1000 kilometriem,

tomēr Dambe regulāri uzpildījis degvielu arī divas dienas pēc kārtas.

"Regulāri nē, bet gadījās, ka man plānojās tālie braucieni, tad es arī ielēju. Vienkārši lai nav jāmeklē," stāstījis bijušais ZZS deputāts.

Arī ilggadējais ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Brigmanis esot iecienījis liet benzīnu kannās. Viņš KNAB skaidrojis: tā kā viņa darba un dzīves ritms ir ļoti intensīvs, tādā veidā ticis ieekonomēts laiks, kas nebija nepieciešams, lai lieku reizi brauktu degvielas uzpildes stacijās. Tāpat normatīvajos aktos nav noteikts, ka šādi darīt nedrīkst, KNAB uzsvēra Brigmanis.

Saeimas Kārtības rullis nosaka: kompensāciju deputātiem piešķir atbilstoši faktiskajiem izdevumiem par sabiedrisko transportu vai par deputāta īpašumā vai valdījumā esoša transportlīdzekļa izmantošanu. Pirms tam Saeimai ir jāiesniedz apliecinājums par konkrēto auto, ar kuru brauc deputāts, bet izdevumi par degvielu ir jāpierāda ar čekiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu