Covid-19: Valsts prezidents uzrunā Latvijas sabiedrību (51)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas sabiedrībai ir nepieciešams mobilizēties, lai kopīgiem spēkiem spētu apturēt Covid-19 straujo izplatību valstī, svētdien vēstījumā sabiedrībai uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Pēdējo dienu laikā Latvijā ir vērojama strauja saslimšanas ar Covid-19 izplatīšanās - pēdējās dienās regulāri ir tikuši fiksēti jauni negatīvi saslimušo skaita rekordi, inficēto skaitam katru dienu sniedzoties vairākos simtos, no slimības mirušo skaits ir audzis līdz 56 personām, turklāt strauji aizpildās vietas slimnīcās.

Šādos apstākļos Levits ir nācis klajā ar aicinājumu Latvijas sabiedrībai, lai cilvēki apzinīgāk ievērotu Covid-19 kontrolei noteiktos ierobežojumus, tādējādi valsts spētu apturēt Covid-19 epidēmijas izplatību.

"Ik diena nāk ar jauniem satraucošiem skaitļiem par pandēmijas izplatību. Tā nav tikai statistika - aiz tās stāv mūsu līdzcilvēki," sacīja prezidents,

"šodien mēs nedrīkstam klausīties populistos. Viņu viltus ziņas apdraud līdzcilvēkus un visu sabiedrību."

Politiķis atzīmēja, ka vairākas Eiropas valstis ir atzinušas, ka pandēmijas izplatība kļuvusi nekontrolējama, tādēļ Latvijā "nav vietas nedz haotiskai rīcībai, nedz liekai pašpārliecinātībai".

"Mūsu rīcībai ir jābūt racionālai. Mūsu mērķis ir pārtraukt pandēmijas spirāli. Mums jābūt izšķirīgi izlēmīgiem. Ja situācija to prasīs, mums visiem uz laiku ir jābūt gataviem rīkoties vēl stingrāk. Piemēram, ja tas būs nepieciešams attiecībā uz attālinātām mācībām skolās, uz mūsu profesionālo ikdienu vai pulcēšanos," sacīja Levits.

Levits uzsvēra, ka ierobežojumi nav jāievieš un jāpilda "valdības dēļ" vai kāda cita dēļ. "Tas ir jādara mūsu pašu dzīvības un veselības dēļ. Mums nav vajadzīgas slimnīcas stadionos.

Atcerēsimies - patiesi sāp tad, kad zaudējam tuvu cilvēku," sacīja politiķis.

Prezidents uzsvēra, ka veselības drošības pasākumus, kas balstās ekspertu ieteikumos, valdība pastāvīgi pielāgojot aktuālajai situācijai, kas esot "racionāli un pareizi".

"No valdības es tagad sagaidītu divas lietas. Pirmkārt, ekspertu ieteikumos balstītu plānu ne vien par to, ko darīt šodien, bet arī kādi būs gaidāmie drošības pasākumi, ja pandēmija attīstīsies vienā vai otrā virzienā. Šo plānu var vienmēr papildināt un koriģēt, bet tas mums dos lielāku skaidrību. Otrkārt, es sagaidu precīzu sarunu ar sabiedrību. Mums jāzina ne tikai tas, ko mēs varam un ko nevaram darīt, bet arī kādēļ konkrētie pasākumi ir nepieciešami un samērīgi un kādēļ citi, kas šķiet loģiski, nav nepieciešami. Drošības pasākumi jāskaidro nepārprotami, lai nebūtu neziņas un dažādu interpretāciju," pie valdības vērsās prezidents.

"Brīvība ir apzināties nepieciešamo. Mums visiem kopā ir jāmobilizējas, lai noslāpētu šo pandēmijas vilni. Mēs to spējām pavasarī, mēs to spēsim arī tagad," sabiedrībai sacīja prezidents. "Lai izturība, možs gars un laba veselība mums visiem!"

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu