Iepazīsties, ūdens someljē. Kas viņš ir un ko viņš dara?

Pieredze
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ekrānuzņēmums.

Daudzi noteikti ir vismaz dzirdējuši par vīnziņiem jeb vīnu someljē, taču arvien populārāka kļūst ūdens pazinēju profesija jeb ūdens someljē. Vismaz viens izglītots ūdens garšu pazinējs ir arī Latvijā – Dans Voļevahs. Ūdens pazīšana ir viņa aizraušanās un arī darbs jau vairākus gadus.

“Atklāju, ka ūdenim ir dažādi sastāvi, dažāda izcelsme, dažādi PH līmeņi utt. Tas mani ļoti spēcīgi iedvesmoja, un es sāku urbties ūdens tēmā dziļāk,” stāsta Dans.

Nodarbojoties ar sportu, viņš patērēja daudz ūdens un pamanīja, ka dažkārt viņa izvēlētā ūdens zīmola garša pasliktinās. Taču citi cilvēki, nogaršojot ūdeni, ne vienmēr sajuta to pašu, ko Dans.

“Nolēmām nodot uz analīzēm, un tur atrada iekšā spirta daļiņas. Kā tās nokļuva ūdenī, nav ne jausmas. Sapratu, ka ar mani viss ok, tā nav mana fantāzija, ka tur kaut kas nav ar to ūdeni,” stāsta Dans.

Viņš nolēma izkopt savu spēju sajust atšķirīgās garšas nianses, kas padara katru ūdeni unikālu. Pirms vairākiem gadiem viņš devās uz Vāciju, kur darbojas viena no retajām ūdens someljē skolām pasaulē.

“Piemēram, ja no rīta apēdīsiet ananasu, tad visas dienas garumā sārmains ūdens liksies rūgts,

lai gan tas varētu būt salds lielākajai daļai cilvēku,” atklāj Dans.

Skolā māca to, kā un kas maina ūdens garšu, ko sajūtam. Ūdens someljē izkopj savas prasmes tā, lai, piemēram, restorānā varētu ieteikt piemērotāko ūdens glāzi gluži kā vīnu pie maltītes.

“Tādā klasiskā formā strādāt kādā restorānā par ūdens someljē - tas diemžēl nav šobrīd pasaulē pieprasīts. Ir tikai pāris vietas, kur tas ir, - Amerikā un Vācijā, - bet mūsu apziņa vēl nav līdz tam nonākusi,” bilst Dans.

Popularizējot ūdens someljē zināšanas, pirms īsa laika Dans piedalījās televīzijas šovā Krievijā. Tur viņš publikai pierādīja savu spēju atšķirt ūdeni, kas glabāts stikla pudelē, no plastmasas traukā glabātā. Dans norāda, ka

stikla pudelēs saglabājas sākotnējā ūdens garša.

Dans ir aprēķinājis, ka Latvijā ir nopērkami aptuveni 130 ūdens veidi. Tāpēc viņš jau drīzumā ir iecerējis Latvijā dalīties ar savām zināšanām. “Novembrī mēs startējam, lai arī cilvēki sāk pievērst vairāk uzmanību ūdens sastāvam,” atklāj Dans.

Ūdeni varam baudīt garšas dēļ, varam arī gluži kā pārtiku izmantot veselības uzlabošanai. Dans iesaka izmantot ūdens izvēles padomu lietotni tālrunim. Zinot to, kā mums trūkst organismā, ar lietotnes palīdzību ir iespēja atrast piemērotāko minerālūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu