Polijas abortu aizliegums: protestētāji vēršas pret baznīcām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Varšavā un citās Polijas pilsētās, turpinoties protestiem pret faktisko abortu aizliegumu arī tad, ja auglim ir nopietni defekti, svētdien protesta akcijas sarīkotas dievkalpojumu laikā baznīcās.

Uz dažu baznīcu sienām Varšavā aktīvisti uzķēpājuši savus saukļus vai izkāruši plakātus, kas vēsta: "Mans ķermenis, mana izvēle", Tas ir karš. Sadisti!", "Sieviešu elle ir Polijā".

Galvaspilsētas centrā protestētāji iesaistījās arī sadursmēs ar policiju un abortu aizlieguma atbalstītājiem.

Tikmēr Poznaņā aktīvisti dievkalpojuma laikā ielauzušies Svētā Pētera un Svētā Paula bazilikā, sarīkojot savu akciju pie altāra un skandējot: "Mums ir līdz kaklam!" un "Barbari!".

Neskatoties uz Covid-19 dēļ noteikto aizliegumu vienkopus pulcēties vairāk nekā pieciem cilvēkiem, tūkstošiem cilvēku, pamatā sievietes, izgājuši ielās arī Gdaņskā, Krakovā un Lodzā, kā arī vairākos desmitos mazāku pilsētu, kas tradicionāli tikušas uzskatītas par konservatīvāk noskaņotām.

Nedēļas nogales protesta akcija norisinājās ar devīzi "Svētdienas vārds", pārņemot populāra, Bībeles lasījumiem veltīta sabiedriskās televīzijas iknedēļas raidījuma nosaukumu.

Saskaņā ar Polijas likumiem šādu protesta akciju dalībniekus var pakļaut tiesiskai vajāšanai par reliģijas aizskaršanu.

Kā ziņots, Polijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien atzina, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Pēc šī tiesas sprieduma Polijā būs atļauta grūtniecības pārtraukšana tikai gadījumos, ja tā iestājusies tāda nozieguma rezultātā kā izvarošana vai incests, vai arī apdraud mātes veselību un dzīvību.

Kopš 1993.gada Polijā aborti atļauti tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta rezultātā, un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai embrijs ir deformēts.

Tiesas lēmums var veicināt likumprojekta pieņemšanu, kas aizliegtu abortus gadījumos, kad embrijam konstatēti defekti.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" iepriekš šogad atbalstīja minēto likumprojektu, bet, saskaroties ar pretestību sabiedrībā, nolēma nodot jautājumu izskatīšanai konstitucionālajai tiesai.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits mērāms 38 miljonos, gadā legāli tiek veikti tikai nepilni 2000 legālu abortu, bet sieviešu organizācijas aplēsušas, ka aptuveni 200 000 abortu tiek veikti nelikumīgi vai ārzemēs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu