Lego māju ciems Ukrainā: Komforta pilsēta

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Pelēko bloku māju un mikrorajonu ieskāvumā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā plešas visai liels, krāsainu un modernu māju rajons. Rotaļīgo krāsu un ģeometrijas dēļ rajonu no attāluma varētu noturēt par Lego pilsētiņu.  

“Komforta pilsēta” ir 40 hektārus plašs jaunuzbūvēts rajons Kijevā. Šā projekta autori ir ukraiņu arhitektu birojs “Archimatika”, kas apzināti ir meklējuši iedvesmu bērnu Lego konstruktoru darinātajos namiņos. Krāsaino namu ansamblis iedzīvina pelēcīgo pilsētas ainavu un metaforiski paņirgājas par blakusesošo pagājušā gadsimta komunisma ēras arhitektūru, vēsta arhitektūras portāls “ArchDaily”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inspiring Architect (@inspiringarchitect) on

Kopumā “Komforta pilsētā” atrodas 180 dažādu izmēru mājas. Ēkas stāvu augstumā variē no diviem līdz sešpadsmit stāviem. Krāsainais rajons ir iedalīts divās daļās – ielu blokā, kur atrodas stāvvietas un piebraucamie ceļi, un pagalmos, kur ir rotaļu laukumi un zaļās zonas, – šeit automašīnām iebraukt ir aizliegts, izņemot ārkārtas gadījumus.

Foto: Shutterstock

Visas rajonā tapušās ēkas ir budžeta klases – lai projekts būtu pēc iespējas ekonomiskāks, arhitekti ēkas veidojuši ārkārtīgi askētiskas. Visi nami iekļaujas specifiskās ģeometriskās formās, katrai ēkai ir vienkāršota fasāde, taču dinamiskāku ainu rada daži dekoratīvie elementi un balkoni.

Foto: Shutterstock

Galvenokārt arhitekti ir izmantojuši trīs elementus, kas padara ciematiņu tik atraktīvu: ēkām ir īpaši silueti - tām izvēlēti divslīpju jumti un tās ir novietotas dažādās pozīcijās; visi dzīvojamie nami ir aprīkoti ar franču balkonu sistēmu, lai izvairītos no monotonām kolonnām ēku eksterjerā; krāsas - viss rajons ir spilgtos toņos.

Foto: Shutterstock

Līdz ar dzīvojamajiem namiem šeit atrodas arī bērnudārzs, pamatskola, vidusskola, 4500 kvadrātmetru plašs lielveikals, 4600 kvadrātmetru plaša fitnesa zāle ar trīs peldbaseiniem un 1,5 hektārus lielu sporta laukumu, kafejnīcām, veikaliem un birojiem. Tāpat namu apkārtnē ir vairāki pagalmi ar kopumā 22 rotaļu laukumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu