Iznīcināts pirmais milzu sirseņu-slepkavu pūznis ASV (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Zemkopības departamenta darbinieki, tērpušies īpašos aizsargkostīmos, iznīcinājuši pirmo milzu sirseņu-slepkavu pūzni, kas zināms ASV.

Āzijas milzu sirseņu-slepkavu pūznis tika atklāts otrdien netālu no Kanādas robežas. Pūzni meklēja vairākas nedēļas. Zinātnieki pat notvēra dažus sirseņus un ar zobu diegu pie tiem piesēja uztvērēju, lai tos izsekotu un atklātu pūzni, rakstīts izdevumā "Science Alert".

Kad pūznis tika atrasts, eksperti, no galvas līdz kājām ietērpušies īpašos aizsargtērpos, ar kaut ko līdzīgu putekļusūcējam izsūca miruša koka dobumu, kurā atradās pūznis.

FOTO: SIRSEŅU PŪŽŅA IZNĪCINĀŠANA

Zinātnieki no Vašingtonas štata Āzijas milzu sirseņu pūžņus aktīvi meklē jau kopš to parādīšanās 2019. gada decembrī. Jāpiemin, ka šie kukaiņi nav cēlušies Amerikas kontinentā un tajā parādījušies tikai tagad.

Eksperti gan uzskata, ka pastāv liela iespēja, ka atradīsies vēl vairāki šo sirseņu pūžņi.

“Ja šie sirseņi šeit nostabilizēsies, tad videi, ekonomikai un sabiedrības veselībai tas būs negatīvs trieciens,” komentēja eksperti.

Pagaidām arī nav skaidrs, kā šie sirseņi nonāca ASV.

Āzijas milzu sirseņi-slepkavas mīt Āzijas austrumos un Japānā. Parasti tie neuzbrūk cilvēkiem, tomēr mēdz iznīcināt medus bišu kolonijas. Tie nogalina bites un iemitinās bišu pūžņos, kur līdz pat divām nedēļām ilgi barojas ar bišu kūniņām un kāpuriem.

Japānā, kur šie insekti tiek ķerti un lietoti uzturā, katru gadu no sirseņu dzēlieniem bojā iet 30 līdz 50 cilvēku.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu