Irānas valdības divas paralēlās pieejas Covid-19 krīzei: panika ir un panikai nav pamata

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Covid-19 gadījumu skaits Irānā šomēnes sasniedzis dramatiski augstu līmeni, pārslogojot slimnīcas un vēl vairāk palielinot pandēmijas upuru skaitu. Irānas valdība, šķiet, sapinusies savos centienos krīzes apkarošanā - veselības ministrs vienu dienu saka, ka valdība nedara pietiekami, bet jau nākamajā dienā apgalvo, ka panikai neesot nekāda pamata, ziņo aģentūra AP. 

Irānas veselības ministrs Saēds Namaki pagājušajā nedēļā spēra Irānas varas aprindās reti pieredzētu soli - kritizēja paša pārstāvētās valdības darbu cīņā ar epidēmiju, norādot uz tās nevēlēšanos nodrošināt, lai tiktu ievēroti pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai. 

“Mēs lūdzām noteikt sodu ikvienam, kas nevalkā masku. Noskaidrojiet, cik cilvēku tika sodīti? Mēs aicinājām slēgt ceļus, bet vai kāds ceļš tika slēgts?” izteicās ministrs. 

Savā uzrunā Namaki runāja par Irānas “lielajām ciešanām” un “slimnīcām, kas pilnas pacientu”, netieši norādot uz valdības vainu pie tā, ka epidēmija izplatās ar jaunu sparu. Līdz šim Irānas amatpersonas epidēmijas izplatībā vienmēr vainoja valsts iedzīvotāju nevēlēšanos ievērot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

Foto: AP/Scanpix

Tomēr jau dienu vēlāk veselības ministrs jau nāca klajā ar pavisam pretēju vēstījumu. 

“Mums nevajadzētu veltīgi raisīt iedzīvotājos paniku. Mums nekad nevajag apgalvot, ka slimnīcās nav brīvu gultu. Mums ir brīvas gultas,” Namaki jaunāko paziņojumu citēja Irānas oficiālā aģentūra ISNA.

Irānas amatpersonu diametrāli pretējie izteikumi attiecībā uz pandēmiju ir daļa no valdības nekonsekventās reakcijas uz epidēmiju, kas galvenokārt skaidrojama ar to, ka valdībai pašreizējā situācijā ir ierobežota izvēles brīvība. 

No vienas puses, valdība vēlas apkarot pandēmiju, tomēr, no otras puses, stingru ierobežojumu ieviešana nodarīs vēl lielāku postu jau tā trauslajai Irānas ekonomikai, kas var izraisīt plašu sabiedrības neapmierinātību. 

Kā norāda Londonā bāzēta politikas institūta “Chatham House” eksperts Irānas jautājumos Sanams Vakils, valsts vadība šobrīd atrodas zem pamatīga spiediena. 

“Viņi nevar rast ekonomiskos resursus, lai palīdzētu cilvēkiem, bet, ja viņi kļūs pārmēru autoritāri un centīsies panākt, ka ierobežojumi tiek ievēroti, tas var vēl vairāk graut viņu tēlu,” norāda eksperts.

Irāna ir Covid-19 pandēmijas vissmagāk skartā valsts Tuvajos Austrumos.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, epidēmija valstī līdz šim prasījusi vairāk nekā 32 000 cilvēku dzīvības. Tomēr, kā uzskata eksperti, reālais epidēmijas upuru skaits valstī varētu būt pat vairāk nekā divas reizes lielāks.

Foto: AP/Scanpix

Nekas nelieca, ka epidēmija valstī varētu iet mazumā. Pagājušajā nedēļā Irānā divas reizes tika labots vienas diennakts laikā no vīrusa mirušo cilvēku rekords, savukārt jauno Covid-19 gadījumu skaita rekords tika labots trīs reizes. 

Kritiku valdības darbībām epidēmijas apkarošanā sestdien veltīja arī Irānas augstais līderis ajatolla Hamenei. Viņš pieprasīja, lai cīņa ar vīrusu un sabiedrības veselība tiktu izvirzīta par galveno prioritāti.

Foto: AFP/SCANPIX

Šā gada februārī, kad Covid-19 epidēmija skāra Irānu, starptautiskie eksperti apsūdzēja valsts varas iestādes vīrusa izplatības patieso apmēru slēpšanā. Irānas valdība, vēloties izvairīties no iedzīvotāju sašutuma par ekonomiskās situācijas sadusmoto iedzīvotāju protestu apspiešanu un Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, aicināja valsts iedzīvotājus piedalīties parlamenta vēlēšanās un 1979.gada Irānas Islāma revolūcijas gadadienas svinībās. 

Tikai marta beigās, kad vīruss jau bija strauji izplatījies, Irāna ieviesa nopietnus ierobežojumus, uz divām nedēļām apturot daļas sabiedrisko iestāžu un mazo uzņēmumu darbību, kā arī ieviešot pārvietošanās ierobežojumus. Ar pārvietošanās ierobežojumu ieviešanu dzīvē varas iestādēm gan pārāk labi neveicās. 

Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad ierobežojumi aprīlī tika atcelti, vīrusa izplatība atkal strauji pieņēmās spēkā.

Tagad Irānas varas iestādes atkal izsludinājušas jaunus ierobežojumus, tostarp mācību iestāžu slēgšanu Teherānā, ceļošanas ierobežojumus piecu valsts lielāko pilsētu iedzīvotājiem, kā arī obligātu prasību valkāt maskas visiem Teherānas iedzīvotājiem.  

Tomēr, ņemot vērā varas iestāžu bažas, ka jaunie ierobežojumi izraisīs jaunus iedzīvotāju protestus, nav izslēgts, ka ierobežojumu ievērošana netiks stingri uzraudzīta. 

Irānas ārsti uzstāj, ka vīrusa veiksmīgai apkarošanai nepieciešami stingri ierobežojumi. Savukārt ietekmīgie garīdznieki uzskata, ka nepieciešams atļaut iedzīvotāju masveida pulcēšanās, lai atzīmētu tradicionālos šiītu svētkus. 

Tajā pašā laikā Irānas varas iestādes joprojām izplata pretrunīgus paziņojumus. 

Irānas veselības ministrs vispirms pauda sašutumu, ka cilvēki pulcējas ielās un nevelk maskas, bet dienu vēlāk viņš atkal apliecināja, ka epidēmijas situācija valstī tiekot pilnībā kontrolēta. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu