Pētījums: mutes skalojamais līdzeklis pret koronavīrusu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jaunā pētījumā parādīts mutes un deguna dobuma skalojamo līdzekļu potenciāls koronavīrusa inaktivēšanā, kas sniedz jaunu cerību Covid-19 pandēmijas savaldīšanā.

Pētnieki gan saka, ka mutes skalojamo līdzekli tagad nevajadzētu uztvert kā “sudraba lodi” cīņā ar vīrusu, kas līdz šim nonāvējis jau vairāk nekā miljonu cilvēku visā pasaulē. To šis pētījums arī nedemonstrē un neiesaka. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Medical Virology”, zinātnieki izmantoja laboratorijā izaudzētas cilvēka šūnas. Tas nozīmē, ka eksperimenti ar dzīviem cilvēkiem veikti netika. Turklāt ir vērts atzīmēt, ka šajā pētījumā zinātnieki izmantoja “HCoV‐229e” koronavīrusa formu, nevis “SARS-CoV–2”, kas izraisa Covid-19 slimību. 

Ņemot vērā, ka abi šie vīrusi ir ģenētiski līdzīgi, eksperimenta rezultāti, visticamāk, būtu tādi paši, ja tiktu izmantos arī aktuālais vīruss. Tomēr pavisam noteikti to zināt nav iespējams, tāpēc sākt bruņoties ar mutes skalojamajiem līdzekļiem varētu būt pāragri. 

Lai arī veselības eksperti nemitīgi cenšas kliedēt dezinformāciju un neskaitāmās sazvērestības teorijas, tomēr tas, kā uz koronavīrusu iedarbojas tādi produkti kā mutes skalojamais līdzeklis, prasīja pamatīgāku izpēti, jo tādos produktos mēdz būt vielas, kas sagrauj vīrusu membrānas. 

Lai to noskaidrotu, zinātnieki izaudzētās cilvēka aknu šūnas pakļāva mikstūrai, kas saturēja “HcoV‐229e”, un mutes, deguna dobuma skalojamajam līdzeklim, kā arī atšķaidītam zīdaiņu šampūnam. 

Atklājās, ka visi no izmantotajiem produktiem vienlīdz efektīvi inaktivēja vīrusu. Tiesa, rezultāti bija atkarīgi no produkta daudzuma un kontakta laika. 

“Kontakta laikā, kas bija 1 līdz 2 minūtes ilgs, zīdaiņu šampūna šķīdums inaktivēja vairāk nekā 99 procentus vīrusa,” rakstīts pētījumā. 

Savukārt lielākā daļa mutes skalojamo līdzekļu bija 99,99 procentus efektīvi jau pēc 30 sekundēm kontakta. Savukārt, kad vīruss tika pakļauts mutes skalojamajam līdzeklim 1 līdz 2 minūtes, tas izzuda pilnībā. 

Šis pētījums balsta jūlijā veikta pētījuma rezultātus, kurā arī tika pētīta mutes skalojamo līdzekļu loma vīrusa iznīcināšanā. 

Tiesa, ir jāņem vērā, ka neviens no šiem pētījumiem negarantē to, ka līdzīgi rezultāti būs pēc eksperimentiem ar cilvēkiem. Turklāt pagaidām mums ir krietni efektīvāki paņēmieni, kā izvairīties no inficēšanās, proti, sejas maskas, roku mazgāšana un dezinficēšana un sociālā distancēšanās. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu