Bērni zog preces, atrodas alkohola reibumā. Policija norāda uz vecāku atbildību (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas nepilngadīgo lietu inspektori saskārušies ar vairākiem reģistrētiem notikumiem, kur figurē nepilngadīgas personas.

Notikumi ir dažādi – sākot ar to, ka nepilngadīgie atrodas nakts laikā vieni uz ielas, beidzot ar to, ka nepilngadīgie glabā un lieto elektroniskās cigaretes un zog veikalos enerģijas dzērienus. Pēdējā profilaktiskā pasākuma laikā skolā, kā arī komunikācijā ar jauniešiem, pierādījās tas, ka vairākiem jauniešiem ir pieejamas elektroniskās cigaretes.

12.oktobrī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa amatpersonas, reaģējot uz informāciju par to, ka jaunieši lieto un glabā elektroniskās cigaretes, veica profilaktisko pasākumu divās skolās.  Kopumā pie jauniešiem tika atrastas un izņemtas elektroniskās cigaretes, cigaretes bez Latvijas republikas akcīzes markām, zelējamā tabaka un tabakas karsēšanas ierīce, savukārt divi jaunieši skolā atradās alkohola reibumā. Kādas jaunietes izelpā konstatēta 0,21 promile alkohola, bet jaunieša izelpā – 1,05 promiles alkohola. Šobrīd pret trīs jauniešiem, 14 un 15 gadus veciem, ir sākti procesi administratīvo pārkāpumu lietās.

Vēlamies uzsvērt, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par smēķēšanu, bezdūmu tabakas izstrādājumu lietošanu, tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos vai glabāšanu, ja to izdarījis bērns, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 eiro.

Policija vērš vecāku uzmanību uz to, ka jaunieši šīs elektroniskās cigaretes iegādājas internetā, kas, kā jau informēja Valsts ieņēmumu dienests, ir aizliegts. Ar maksājumu kartēm, kuras vecāki bērnam nodrošina, viņam paveras lielas iespējas, tāpēc Valsts policija vēlas aicināt vecākus sekot līdzi tam, ko bērni pērk internetā, – diemžēl pieredze rāda, ka šīs elektroniskās cigaretes jauniešiem piegādā kurjeri.

Nākošais, kam policija lūdz pievērst uzmanību, ir laiks, kurā bērniem noteikts būt mājās. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu par bērna, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, atrašanos publiskā vietā nakts laikā bez pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību, klātbūtnes piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro. Par nakts laiku ir uzskatāms laiks no pulksten 22.00 līdz 6.00.

Un visbeidzot tas, ar ko šobrīd Talsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas darbinieki cīnās, ir enerģijas dzērienu zagšana veikalā. Lai gan šobrīd Valsts policijas Talsu iecirknī nav reģistrēti daudz šādu notikumu, proti, oktobrī divi, likumsargiem ir informācija par to, ka šo zādzību skaits ir lielāks; taču pēc zādzības konstatēšanas uz vietas jaunietis enerģijas dzērienu atdod un tiek palaists mājās. Nav skaidrs, kāpēc šobrīd jauniešu izvēle krīt tieši uz enerģijas dzērieniem – vai nu iemesls ir tas, ka citādi viņi pie kārotā netiek, jo ir nepilngadīgi un godprātīgie pārdevēji tos viņiem nepārdod, vai arī viņi veic kādu jauniešu starpā izdomātu izaicinājumu.

Taču Valsts policija atgādina, ka par šādu noziedzīgu nodarījumu, šķietami sīku zādzību, policijas un Sociālā dienesta uzmanībā nonāk visa jaunieša ģimene. Sociālais dienests pēc informācijas saņemšanas par konkrētu jaunieti ir tiesīgs pētīt ģimenes apstākļus un skaidrot, kāpēc bērns zog – kas pie tā ir novedis. Tāpat tiek vērtēts, vai ģimenei nav nepieciešama psihologa palīdzība. Savukārt Valsts policija šādus materiālus par zādzībām nosūta tiesai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai. Valsts policija aicina vecākus jau laikus pārrunāt ar bērniem šos jautājumus un veidot viņos izpratni par nepareizas rīcības sakām.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa amatpersonas arī nākotnē plāno veikt profilaktiskus pasākumus, lai novērstu likumpārkāpumus jauniešu vidū.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu