Kā rīkoties, lai sievietes neatgrieztos pagājušā gadsimta pirmajā pusē? (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Jau vairākus mēnešus visa pasaule cīnās ar globālo pandēmiju, un šajā laikā cilvēkiem daudz radošāk jādomā, kā atvieglot savu dzīvi. Tomēr – kāda loma darba tirgū pandēmijas laikā ir sievietēm un kādi riski pastāv daiļā dzimuma pārstāvēm?

Kā vēsta “Forbes”, daudzas sievietes – līderes ikdienā apvieno vairākas lomas. Strādājot no mājām, viņām ir jābūt ne tikai priekšniecēm, bet arī jāvelta līdzvērtīgs laiks ģimenei. Patiesībā to var attiecināt uz visām strādājošajām māmiņām, kam darba dzīve faktiski ir izvērtusies par “cīņu divās frontēs”. Un – ir arī "kritušās".

“2020. gads iezīmē Pekinas Rīcības platformas 25. gadadienu, kam bija jākļūst par dzimumu līdztiesības stūrakmeni. Tā vietā Covid-19 pandēmijas laikā pat mazākais progress, kas tika sasniegts pēdējo divdesmit gadu laikā, vienkārši var tikt izmests mēslainē. Pandēmija padziļina problēmas, kas pastāvēja jau iepriekš, – sociālās, politiskās un ekonomiskās sistēmas ievainojamības, kas padziļina pandēmijas ietekmi,” norāda ANO ziņojums par sieviešu tiesībām.

Tiek norādīts, ka pandēmijas laikā tiek ietekmēts sieviešu darbs faktiski jebkādā profesijā. Arvien mazāk sievietes – akadēmiķes iesniedz savus darbus akadēmiskajiem žurnāliem, jo vairāk laika nepieciešams veltīt ar darbu nesaistītām lietām.

“Washington Post” publikācijā Džesika Grosa raksta: “Mātes ir kā emocionāls mājsaimniecības barometrs, un viņām ir jāsaskaras ar nepieredzēti daudz darbu – paralēli darba pienākumiem viņām ir jārūpējas par bērniem un visu ar to saistīto.

Un jāņem vērā, ka sievietēm pienākumu ir ļoti daudz pat tad, ja viņu vīri iesaistās mājsaimniecības darbos.”

Grosa uzsver, ka sievietes joprojām ir galvenās mazu bērnu un novecojušo vecāku aprūpētājas. Līdz ar to daudzām sievietēm nekas cits neatliek, kā palikt mājās un rūpēties par citiem, kamēr vīrieši var atgriezties darba gaitās.

Šīs tendences nav iepriecinošas, tomēr – arī no šīs krīzes ir jācenšas iegūt kaut ko pozitīvu, piemēram, darba vidi padarīt daudz universālāku, kas uzņēmumiem ļautu vieglāk pārdzīvot krīzes nākotnē.

Un arī šeit ir jautājums – ko darīt strādājošajām sievietēm?

Ja sieviete ir organizācijas līdere, neatkarīgi no tā, vai viņa ir māte vai nav. Pat ja sievietei nav bērnu, viņai arī ir jādomā, kā palīdzēt tām kolēģēm un sabiedrotajām, kam bērni ir. Ir jāpiedalās dažādu kreatīvu risinājumu meklēšanā. Ja nepieciešams, uzņēmums var atlikt vai piebremzēt darba un pārdošanas rezultātu prognozes, tā vietā fokusēties uz to, lai visām darbiniecēm ir labi.

Nav nepieciešams strādāt visu nedēļas nogali, lai tikai pakļautu savu dzīvi uzņēmuma interesēm. Tāpat ir vēlams samazināt darba stundas un jāpalielina sadarbība ar citiem kolēģiem.

Ko vēlas sievietes?

Uzņēmumā strādājošajiem ir vairāk jākomunicē par to, ar kādiem izaicinājumiem saskaras sievietes. Jārēķinās ar to, ka viens risinājums nederēs visos gadījumos, līdz ar to nereti uzņēmumā strādājošajiem ir jāmeklē risinājumi, kas derēs dažādos gadījumos. Tā, piemēram, nelielā uzņēmumā, kurā strādā divas māmiņas, pēc pandēmijas ierobežojumiem tika pieņemts lēmums “aizsūtīt” viņas apmaksātā atvaļinājumā, lai viņas spētu pielāgoties jaunajam režīmam. Pēc tam kļuva skaidrs, ka viena māmiņa faktiski ir kļuvusi par mājskolotāju un var atļauties strādāt vien pusslodzi.

Otra sieviete ir samazinājusi savas darba stundas par 40%, lai spētu veltīt laiku saviem diviem bērniem, kā arī pašas veselībai. Pats galvenais – uzņēmuma darbinieki pilnībā atbalsta šīs darbinieces un neviens nenosoda viņu lēmumu strādāt mazāk. Tas ir kā labs piemērs strādājošo māmiņu atbalstam arī no kolektīva puses.

Jābeidz darīt viss iespējamais un neiespējamais

Ar sievietēm nereti ir tā, ka arī pēc veiksmīgas karjeras izveidošanas un ģimenes dibināšanas viņas ļoti daudz laika velta mājas darbiem – ik dienas garas stundas pavadot virtuvē, gatavojot ēst un tīrot. Sievietes nereti uzskata, ka viņām nav tiesību lūgt citiem mājiniekiem palīdzību. Tomēr tā nav – sievietēm ir tiesības lūgt palīdzību.

Arī sieviešu partneri un dzīvesbiedri var un viņiem vajag iesaistīties mājas darbos. Viens no risinājumiem – sarīkot ģimenes sapulci, kur dažādi mājasdarbi tiek izdalīti līdzvērtīgi starp sievieti un viņas dzīvesbiedru, kā arī bērniem. Tāpat jānolemj, kādas sekas ir tad, ja kāds no ģimenes locekļiem neveic savus pienākumus. Sievietes nedrīkst būt savas ģimenes pakļautībā, jo tas paņem pārāk daudz spēka un enerģijas.

Apmācības un kreativitāte

Mēs nevaram iedomāties dzīvi bez skolotājiem. Galu galā tieši skolotāji ir tie, kas sniedz mūsu bērniem izglītību. Neraugoties uz sūdzībām par izglītības sistēmu, jārēķinās, ka pandēmijas laikā, kad skolas būs slēgtas, arvien vairāk sievietes būs spiestas izstāties no ekonomikas – pamest darbu, lai palīdzētu bērniem ar mācībām.

Tomēr tas nav risinājums – ir nepieciešams domāt kreatīvāk un jāmeklē risinājumi, kā palīdzēt bērniem mācībās tā, lai nav jācieš pašai. Viens no risinājumiem ir meklēt kādu cilvēku, kas var (attālināti) palīdzēt bērniem ar mācībām un izskaidrot vielu, kas ne vienmēr var būt skaidra vidusmēra cilvēkam.

Ir dažādas idejas, kā fokusēties uz svarīgu problēmu – kā sievietēm izdzīvot pandēmiju un nezaudēt darbu. Ir jāpiekopj dažādas interesantas un kreatīvas metodes, lai sievietēm nebūtu jāatgriežas pagājušā gadsimta pirmajā pusē, kad daiļajam dzimumam tiesību bija daudz mazāk nekā šodien...

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu