Kādi jauni ierobežojumi gaidāmi Covid-19 savaldīšanai? (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdības pārstāvji attālinātā preses konferencē skaidro Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta kopsēdē lemto par stingrākiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības iegrožošanai, tostarp stingrākiem drošības pasākumiem un testēšanas kapacitātes būtisku palielināšanu.

Preses konferencē piedalās ministru prezidents Krišjānis Kariņš, veselības ministre Ilze Viņķele, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs un finanšu ministrs Jānis Reirs. 

Kā žurnālistiem pastāstīja Kariņš, šodienas sēdē apstiprināta un pieņemta Veselības ministrijas piedāvātā stratēģija Covid-19 apkarošanai, nosakot četras riska kategorijas, no kurām pirmā ir viszemākā, ceturtā - visaugstākā. Pēc Kariņa teiktā, patlaban Latvijā atrodamies trešajā riska kategorijā, tāpēc noteikti stingrāki pulcēšanās ierobežojumi. Privātos pasākumos, neatkarīgi no tā, vai tie notiek iekštelpās vai ārtelpās, tiks atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem, publiskos pasākumos - līdz 300 cilvēkiem.  

Attālinātās mācības 7.-12.klašu skolēniem pagarinātas līdz 15.novembrim, jo skolās, īpaši vecāku klašu skolēnu vidū, ir augsts vīrusa izplatības risks.

Turpināsies arī ierobežojumi interešu izglītībai. 

Tāpat nolemts līdz nedēļas beigām būtiski palielinēt testēšanas jaudu, lai dienā varētu veikt vismaz 8000 testu. 

Valdība otrdien lēmusi arī piešķirt piemaksas mediķiem par darbu ar Covid-19 apkarošanu.

Kariņš solīja, ka piemaksas būšot līdz gada beigām. 

Ņemot vērā iespējamos riskus ekonomikā, kas gaidāmi, proaktīvi atjaunota vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalstam, lai valdība uz gaidāmajām grūtībām būtu gatava reaģēt, tiklīdz tas nepieciešams.  

"Ikkatram jārīkojas pēc vienkārša principa: darbs, mājas, svaigs gaiss. Ierobežosim kontaktus ārpus šīm vietām, neļausim Covid-19 izplatīties! 

Izmantosim iespējas svaigā gaisā pastaigāties, vingrot, braukt ar riteni. Atcerēsimies, ka mums jāturpina ievērot jau esošos noteikumus - mazgāt un dezinficēt rokas, ievērot distnaci un valkāt sejas masku sabiedriskajā transportā un iekštelpās!" aicināja Kariņš. 

Kā ziņots, Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde bija slēgta, un tā sākās plkst.10. Savukārt plkst.18 sāksies kārtējā Ministru kabineta sēde.

"Šobrīd redzam, ka vīruss joprojām turpina plašu izplatību Latvijā, kas prasa tūlītēju rīcību tagad, lai, mācoties no citu valstu pieredzes, nebūtu par vēlu un vīruss negūtu uzvaru. Lai nepieļautu slimnīcu pārslodzi un līdz ar to krīzes iestāšanos veselības aprūpē, sargājot sabiedrības veselību, rosināšu valdībai lemt par stingrākiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības iegrožošanai," uzsvēra Kariņš.

Premjers norādīja, ka kopsēdē plānots detalizēti izskatīt un diskutēt par kopējo valdības stratēģiju Covid-19 izplatības ierobežošanai, lai padarītu to saprotamu ikvienam sabiedrības loceklim. Tāpat Ministru prezidents aicinās lemt par nepieciešamo rīcību testēšanas apjomu būtiskai palielināšanai.

Sēdē pieaicinātie eksperti informēs valdību par aktuālo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību, veselības aprūpes nozares kapacitāti, slimnīcu noslodzi, individuālo aizsardzības līdzekļu rezervēm, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības stratēģiju un valdības komunikāciju.

Jau ziņots, ka svētdien tika atklāti 79 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Svētdien mirušas četras personas ar apstiprinātu inficēšanos ar Covid-19. Divi mirušie ir vecuma grupā no 55 līdz 60 gadiem, savukārt pārējie - vecuma grupā no 80 līdz 95 gadiem.

Svētdien tika veikti 2237 Covid-19 izmeklējumi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3,5%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim saslimšana ar Covid-19 Latvijā apstiprināta 4757 personām, bet 1357 saslimušajiem ir apstiprināta izveseļošanās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu