Musulmaņu dusmu dēļ frančus ārzemēs aicina būt piesardzīgiem (17)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pircējas pie Francijas zīmola "Yves Rocher" veikala Stambulā, Turcijā
Pircējas pie Francijas zīmola "Yves Rocher" veikala Stambulā, Turcijā Foto: AFP/SCANPIX

​Francija otrdien aicināja savus pilsoņus ievērot piesardzību un izvairīties no masu pulcēšanās vietām, atrodoties valstīs, kas izsludinājušas Francijas preču boikotu.

Daudzās musulmaņu valstīs asu reakciju izraisījusi Francijas prezidenta Emanuela Makrona iestāšanās par vārda brīvību, arī tiesībām kariķēt islāma pravieti Muhamedu.

Demonstrācijā Bangladešas galvaspilsētā Dakā otrdien ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, Sīrijā demonstranti dedzinājuši Makrona attēlus, bet Lībijā - Francijas karogus.

"Pēdējo dienu laikā vairākās valstīs izskanējuši aicinājumi boikotēt Francijas preces, konkrēti pārtiku, un izskanējuši vispārēji aicinājumi protestēt pret Franciju," teikts paziņojumā Francijas Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnē.

"Ir ieteicams saglabāt lielu modrību, it īpaši ceļojot un esot vietās, ko iecienījuši tūristi un ārzemnieki."

Aicinājumi boikotēt franču ražojumus musulmaņu pasaulē strauji izplatījās svētdien, reaģējot uz Makrona pausto atbalstu karikatūrām, kurās atainots islāma pravietis Muhameds.

Pēc Parīzes piepilsētas skolotāja Samuela Patī slepkavības, ko par Muhameda karikatūru demonstrēšanu skolēniem pastrādājis kāds islāma ekstrēmists, Makrons uzsvēris, ka Francija "neatteiksies no mūsu karikatūrām".

Piektdien Muhameda karikatūras tika projicētas uz Francijas valdības ēkām, saceļot kārtējo sašutuma vētru musulmaņu pasaulē.

Nedēļas nogalē Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans izteicās, ka Makronam jāpārbauda psihiskā veselība saistībā ar viņa pausto viedokli par islāmu un musulmaņiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu