Baidens: Es esmu Baltkrievijas tautas pusē (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts Džo Baidens otrdien pauda atbalstu Baltkrievijas opozīcijai, kas no pirmdienas rīko vispārējo streiku pret prezidentu Aleksandru Lukašenko, un raksturoja viņu kā neleģitīmu.

Baidens, kurš sabiedriskās domas aptaujās pārspēj savu vēlēšanu sāncensi prezidentu Donaldu Trampu, solīja savas uzvaras gadījumā "ievērojami paplašināt" sankcijas pret "Lukašenko rokaspuišiem".

"Lai gan prezidents Tramps atsakās izteikties tās interesēs, es turpinu būt Baltkrievijas tautas pusē

un atbalstīt tās demokrātiskos centienus," teica Baidens savā paziņojumā.

"Es arī nosodu šaušalīgos cilvēktiesību pārkāpumus, kurus izdara Lukašenko režīms," sacīja Baidens.

"Neviens līderis, kas spīdzina pats savu tautu, nevar pretendēt uz leģitimitāti."

Jau ziņots, ka Baltkrievijā pirmdien sākās vispārējais streiks pēc Svetlanas Tihanovskas izvirzītā "tautas ultimāta" termiņa beigām.

Tihanovska savā lietotnes "Telegram" kanālā paziņoja, ka streiku sākuši "valsts rūpnīcu un uzņēmumu darbinieki, transportstrādnieki un kalnrači, skolotāji un studenti". Viņa aicināja streikam pievienoties arī privātos uzņēmumus, garīdzniekus un sportistus.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Tihanovska, kas šobrīd uzturas Lietuvā, 13.oktobrī Lukašenko izvirzīja ultimātu - viņam ne vēlāk kā 25.oktobrī jāpaziņo par aiziešanu no amata. Ja Lukašenko to neizdarīs, sāksies "visu uzņēmumu nacionālais streiks, visu ceļu bloķēšana, tirdzniecības sabrukums valsts veikalos", brīdinājusi Tihanovska.

Tā kā Lukašenko nav paziņojis par amata atstāšanu, ar pirmdienu ir sācies vispārējais streiks, kura dalībnieki pieprasa līdzšinējā prezidenta aiziešanu, vardarbības apturēšanu un visu politieslodzīto atbrīvošanu.

ASV valsts sekretāra vietnieks Stīvens Beguns augustā apmeklēja Tihanovsku Lietuvā. ASV un Eiropas Savienība ir pievienojušās sankcijām pret Lukašenko sabiedrotajiem.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sestdien aicināja Lukašenko panākt ASV pilsoņa atbrīvošanu un paust atbalstu "Baltkrievijas tautas demokrātiskajiem centieniem".

Tramps tomēr ir atzinīgi novērtējis autokrātiskus līderus, tai skaitā Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš ir Lukašenko galvenais starptautiskais sabiedrotais. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu