Putins atbalsta ideju aizliegt PSRS un nacistiskās Vācijas noziegumu pielīdzināšanu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK/EPA

Krievijas autokrātiskais prezidents Vladimirs Putins paudis atbalstu Valsts domes kultūras komitejas vadītājas Jeļenas Jampoļskas ideju likumdošanā ieviest aizliegumu pielīdzināt PSRS un nacistiskās Vācijas nodarījumus.

"Es uzskatu, ka mūsu izdevniecību redaktoriem nepietiek saprāta, sirdsapziņas un riebuma, lai dzēstu šādas rindkopas. Likumdošanai viņiem ir jāpalīdz," otrdien sanāksmē ar prezidentu par kultūras un mākslas jautājumiem klāstīja Jampoļska, ziņo "RIA Novosti". "Man šķiet, ka mums ir morālas tiesības padarīt likumdošanu stingrāku, kad runa ir par mūsu vēsturiskās atmiņas apgānīšanu."

Putins ierosinājumu uzņēma pozitīvi.

"Piekrītu jūsu ierosinājumam. To vajag izdarīt, taču, protams, akurātā veidā," teica Putins.

"Ja dažās valstīs par armēņu genocīda noliegšanu paredzēta kriminālatbildība, tad droši vien pats Dievs mums ir vēlējis iekļaut atbilstošus mehānismus, lai aizsargātu mūsu pavisam neseno pagātni."

Putins šī gada jūnijā publicēja rakstu ASV žurnāla "The National Interest" portālā, aizstāv Padomju Savienības lomu Otrajā pasaules karā un Baltijas valstu okupāciju. Tajā viņš pievērsās arī "vēsturiskās patiesības aizsardzības" jautājumam, norāda medijs "Kommersant".

Putina režīmam raksturīga staļiniskās un PSRS pagātnes glorificēšana, kas īpaši spilgti atklājas Krievijas jaunuzbūvētajā Bruņoto spēku katedrālē un Putina pēdējo gadu izteikumos par tēmām, kas skar vēsturi.

Eiropas Parlaments (EP) pērn nobalsoja par rezolūciju "Eiropas atceres nozīme Eiropas nākotnei", kurā nosodīti nacistiskā, padomju un citu totalitāro režīmu noziegumi. 

Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienā pieņemtajā rezolūcijā vienlīdz bargi nosodīts kā nacistiskais, tā staļiniskais režīms, taču norādīts uz vēsturisko atšķirību: pēc nacistu režīma sakāves daļa Eiropas valstu varēja tiesāt kara noziedzniekus un atkopties, savukārt citas vēl pusgadsimtu bija pakļautas diktatūrai, tostarp "vai nu tiešā padomju okupācijā, vai padomju ietekmē". Nacistiskā režīma noziegumi tika izmeklēti Nirnbergas procesā, un tajos vainīgie tika sodīti, taču joprojām nepieciešams veicināt sabiedrības informētību par staļinisma noziegumiem, sniegt to morālo izvērtējumu un veikt juridisku izmeklēšanu, uzsvērts rezolūcijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu