Pabriks: Covid-19 pandēmija pasliktina drošības vidi pasaulē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Artis Pabriks.
Artis Pabriks. Foto: Latvijas armija

Saskaroties ar Covid-19 pandēmijas un citiem izaicinājumiem, drošības vide pasaulē nepaliek stabilāka un diemžēl daudzviet pasaulē "taisnība tiek prasīta ar spēka, nevis ar likuma palīdzību", šodien uzrunā Saeimas debatēs par valsts budžeta projektu pirms pirmā lasījuma sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), akcentējot aizsardzības jomas nozīmi.

Pabriks norādīja, ka 2021.gadā aizsardzības budžetā pozitīvais ir tas, ka spēts saglabāt gan iepriekšējo gadu izaugsmi, gan arī sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem. Kopumā aizsardzībai nākamgad būs atvēlēti 707,8 miljoni eiro, no kuriem līdzekļi tiks ieguldīti attīstībai, uzturēšanai un algām un pensijām, skaidroja politiķis.

Pabrika vērtējumā, nozarei nākamgad plānots "veselīgs budžets", kas atbilst NATO standartiem un ļauj lielai daļai no izdevumiem tikt apgrozītiem un palikt Latvijas ekonomikā. Ministrs skaidroja, ka līdzekļi tiks ieguldīti infrastruktūras attīstībā, tajā skaitā noliktavām munīcijas un ekipējuma glabāšanai.

Pabriks vērsa uzmanību, ka aizsardzības jomā attīstība ir sākusies tikai pēdējos gados, kad līdzekļi ir sasnieguši 2% no iekšzemes kopprodukta. Politiķis norādīja arī uz plānotajiem uzlabojumiem vairākās jomā, tajā skaitā attiecībā uz speciālo uzdevumu vienību, izlūkošanas spējām un zemessardzi, kuru pēc kāda laika paredzēts palielināt līdz 12 000 cilvēku.

Kā ziņots, nākamgad konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,58 miljardi eiro, bet izdevumi - 10,76 miljardi eiro.

Ieņēmumu samazinājums nākamgad plānots par 328 miljoniem eiro, bet izdevumu palielinājums - par 744 miljoniem eiro, savukārt budžeta deficīts paredzēts 3,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu