Pavļuts: 2021.gadam izveidots "cilvēcības budžets" (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

2021.gadam izveidots "cilvēcības budžets", jo tajā paredzēts palielināt ārstu un skolotāju algas, šādu viedokli šodien debatēs Saeimā par budžetu pirmajā lasījumā pauda "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis uzsvēra, ka nākamgad gaidāms "bezprecedenta algu pielikums bez daudzskaitlīgas cilvēku grupas iziešanas ielās un bez skaļām protesta akcijām".

"Neskatoties un par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei, speram soli darbaspēka nodokļu sloga samazināšanas virzienā. Beidzot mēs Latvijā varam tiešām rīkoties pretcikliski un samazināt nodokļus tad, kad ir īpaši grūti," pauda politiķis. Deputāts vērsa uzmanību, ka tiks samazinātas sociālās iemaksas par vienu procentpunktu, un to kā atbalstu konkurences cīņā Baltijas mērogā novērtējuši mūsu uzņēmēji.

Pavļuts ir pārliecināts, ka tiks atbalstīti vistrūcīgākie un visneaizsargātākie, ceļot minimālo algu. Pēc Satversmes tiesas lēmumiem budžetā paredzēts uzlabot sociālās drošības sistēmu tā, lai tā nodrošinātu cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi, norādīja deputāts.

Politiķis gan atzina, ka valsts budžeta projektā visus mājasdarbus izpildīt nav izdevies un vēl taps kļūdu labojums.

"Ja labām iecerēm izpildījums ir neveikls, tad tā ir mūsu visu kopīga problēma. Es, protams, runāju par alternatīvo nodokļu režīmu pārskatīšanu. Radošie cilvēki no budžeta lēmumiem ciest nedrīkst. Kur nu vēl Covid-19 neziņas un grūtību laikā," akcentēja Pavļuts.

Kā ziņots, nākamgad konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,58 miljardu eiro, bet izdevumi - 10,76 miljardu eiro apmērā.

Ieņēmumu samazinājums nākamgad plānots 328 miljonu, bet izdevumu palielinājums - 744 miljonu eiro apmērā, savukārt budžeta deficīts paredzēts 3,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Visvairāk līdzekļu nākamgad paredzēts veselības jomai, un papildu 183 miljoni tiks atvēlēti iepriekš paredzētajai veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu