Vai Covid-19 liek smadzenēm novecot?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Smadzenes
Smadzenes Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā rakstīts, ka Covid-19 var likt cilvēka smadzenēm novecot par desmit gadiem, salīdzinot ar to cilvēku smadzenēm, kuri nav inficējušies ar vīrusu.

Pētījumā tika veikta 84 tūkstošu Lielbritānijas iedzīvotāju aptauja, kuri bija izslimojuši Covid-19. Ar aptaujas palīdzību zinātnieki izmērīja, kāda ir pacientu atmiņa, spēja noturēt uzmanību, problēmu risināšanas spējas, kā arī noskaidroja, kā pacientu smadzenes apstrādā dažādas emocijas. Paralēli tam tika noskaidrots, kādi bija slimības simptomi, cik ilga bija slimošana, kā arī, vai pacientiem bija vēl citas problēmas ar veselību. Pētījuma rezultāti tika salīdzināti ar veseliem cilvēkiem, kas kalpoja kā kontroles grupa.

Jāpiemin, ka pētījums ir publicēts vietnē “medRxiv” un vēl nav zinātnieku recenzēts, tāpēc tā rezultāti ir jāuztver un jāinterpretē kritiski.

Pētnieku komanda noskaidroja, ka “īpaši izteiktas problēmas” bija tieši ar tā saucamo augsto apziņu. Proti, slimība bija ietekmējusi pētījuma dalībnieku uzmanību un spriešanas spējas – īpaši verbālās spriešanas spējas, izdevumam “Newsweek” komentēja viens no pētījuma autoriem Ādams Hempšīrs.

20 līdz 70 gadu vecie pacienti, kuri kādā brīdī bija hospitalizēti un pievienoti plaušu ventilatoram, piedzīvoja domāšanas spēju samazināšanos līdz desmit gadu vecāka cilvēka līmenim.

Pētnieki saka, ka viņu pētījums liecina par to, ka pastāv Covid-19 hroniski kognitīvās sekas, un šis pētījums atbalsta citos pētījumos atklātos pierādījumus, ka Covid-19 pacienti var ciest no neiroloģiskām problēmām.

Tiesa, eksperti, kas nebija iesaistīti pētījumā, saka, ka Covid-19 neizraisa domāšanas problēmas.

Zinātniece Džoanna Vārdlova, piemēram, paziņoja, ka šis pētījums ir ierobežots, jo pētnieku komandai nebija informācijas par pacientu domāšanas spējām pirms saslimšanas ar Covid-19. Turklāt atklātās problēmas varētu būt tikai īslaicīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu