"Bišu vēsture" – interesants romāns par iespējamu realitāti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Maja Lunde
Maja Lunde Foto: Publicitātes foto

Tikko latviešu valodā iznācis norvēģu rakstnieces Majas Lundes romāns "Bišu vēsture", kurā autore pratusi apvienot vairākas sižeta līnijas, radot monolītu, aizraujoši lasāmu darbu.

"Lai gan grāmatā lido un zum ne viena vien bite, bišu sanoņas zemteksts, kas padara šo par izcilu romānu, rodas no cita avota – to izstaro pati dzīve... Trīs interesantas balsis, trīs sižeta līnijas, savijušās episkā stāstā, atklāj patiesas cilvēciskas kaislības. Autorei jo īpaši labi izdevies atainot cilvēku savstarpējo saspēli, saprašanos no pusvārda, attiecības starp vecākiem un bērniem. Romāns "Bišu vēsture" ir izcili uzrakstīts, komplicēts darbs, turklāt tik aizraujošs kā psiholoģiskais spriedzes romāns," raksta Svenska Dagbladet.

Anglija. 1851. gads. Viljams ir sēklu tirgotājs, kurš vēlas izgatavot jauna paveida bišu stropu – tādu, kas viņam un viņa bērniem nodrošinās slavu un atpazīstamību.

ASV. 2007. gads. Džordžs – biškopis, kurš sācis bezcerīgu cīņu, pretojoties modernajām lauksaimniecības metodēm, – cer, ka kopā ar dēlu viņam izdosies saglābt savas bišu saimes.

Ķīna. 2098. gads. Bites jau sen ir pazudušas, un Tao ar roku apputeksnē augļu kokus. Kad pēc traģiska negadījuma valdības pārstāvji aizved prom viņas dēlu un nesniedz nekādu informāciju par puisēna likteni un atrašanās vietu, Tao sāk nogurdinošu ceļojumu, lai noskaidrotu, kas patiesībā ir noticis.

“Bišu vēsture”
“Bišu vēsture” Foto: Publicitātes foto

"Bišu vēsture" ir mūsdienīgi dinamisks, sirsnīgs un ass vienlaikus. Maja Lunde nesaudzīgi atklāj gan “radības kroņa” nevērīgumu un pat patērniecību attieksmē gan pret citām dzīvības formām, gan arī citam pret citu, gan nopietni un asredzīgi rāda paaudžu savstarpējo attiecību un pēctecības nenovērtēto nozīmīgumu. Vērtīgi ir tas, ka romāns sniedz cerību un mierinājumu mūslaiku pasaulē dzīvojošajiem, rādot arī pozitīvas nākotnes iespējamības. “Bišu dzīve” ir darbs, kuru lasīt ir pārsteidzoši viegli, taču pēc izlasīšanas vēl labu laiku jādomā par tajā aprakstīto. Kāda būs cilvēces nākotne? Kādu domāšanas veidu vēlamies nodot mūsu bērniem? Vai viņiem mūsu vērtējums liksies gana nozīmīgs, lai to ņemtu vērā? Jā, un kas galu galā notiks ar bitēm un citu dzīvību mums apkārt?

Maja Lunde

Norvēģu rakstniece Maja Lunde sarakstījusi vairākas grāmatas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Viņa raksta arī scenārijus populāriem norvēģu televīzijas seriāliem. Romāns “Bišu vēsture” (2015) ir starptautisks bestsellers, izdots vairāk nekā 20 valstīs, un autore par to ir saņēmusi Norvēģu grāmattirgotāju balvu. Latviešu valodā izdota arī viņas grāmata “Pasaulē foršākie bērni”.

Pieejama arī e-grāmata.

Līdzfinansē Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”.

No norvēģu valodas tulkojusi Dace Deniņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu