Hermanis: "Mūsu kino būs politnekorekts" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Hermanis.
Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) veidotais seriāls, jeb, kā bieži presē tiek uzsvērts, daudzsēriju mākslas filma "Aģentūra" pie skatītājiem varētu nonākt jau pēc mēneša - 27. novembrī. Sarunā ar žurnālu "Ir" seriāla režisors Alvis Hermanis atklāj, ka nedaudz mainījis savu kritisko nostāju pret seriālu kultūru.

"Biju spiests rūpīgāk papētīt, kas notiek globālajā kino un kvalitatīvo seriālu lauciņā," intervijā saka Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, piebilstot, ka pamanījis tendenci, ka pirms vairākiem gadiem seriālu veidošanai sāka pievērsties nopietni Holivudas režisori un aktieri. 

"Tur bija vairāk radošas brīvības atšķirībā no filmu studijām, kur brīvību pilnīgi iznīcinājuši producenti. Tagad redzu, ka politkorektuma un naudas diktāts ienācis arī labākajos seriālos, svaiga gaisa gandrīz vairs nav. Visi ir ļoti uzmanīgi. Ledus kļuvis plāns. Teātrī tas svaigais gaiss un brīvība vēl ir. Pagaidām. Jo tas, kas šobrīd notiek Rietumu kultūrā, arvien vairāk atgādina filmu Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu, kur visu uzrauga māsas Rečidas modrā acs. Ja kāds sarunā ko nekorektu, viņam izraksta lobotomiju. Kādu laiku man šķita, ka mūsdienu jocīgajā pasaulē māksla ir pēdējā brīvā zona. Bet instrukcijas un reglamenti kļūst arvien ciešāki. Arī mākslas teritorijā tikušas sakarinātas novērošanas kameras un visi tiek vaktēti. 

Visam jābūt ļoti politkorekti. Ka tikai kādu neaizvainot. Tādā ziņā mūsu kino būs politnekorekts. Varbūt to pat nevarētu rādīt kaut kādos oficiālos kanālos."

Atgādinām, ka 2020. gada pavasarī Covid-19 krīzes laikā Hermanim radās ideja par daudzsēriju mākslas filmas veidošanu. Vasaras laikā notika filmēšana, un jau šā gada novembrī skatītājiem būs iespēja redzēt seriālu desmit sēriju garumā.

"Aģentūra"
"Aģentūra" Foto: Mārtiņš Grauds

Filmas žanrs apvieno psiholoģisku trilleri ar detektīvu, un tās notikumi risinās Rīgā un Latvijā 2020. gada vasarā. Tas ir stāsts par pasauli, kas jau atkal pēkšņi mainās, un par aizkustinošo ticību, ka ar visu uz šis pasaules ir iespējams manipulēt. 

Sižeta centrā ir reklāmas aģentūra - klasisks birojs, kur profesionalitāte saduras ar apnikumu, romantiku un eksistenciālu apjukumu. Sižeta katalizators ir kāds noslēpumains gadījums, kas padara neskaidru visu, kas līdz šim ir bijis stabils un perspektīvs. Detektīvintriga izvēršas tuvplānu trillerī, kur nevainīgo laikam tomēr nav.

"Aģentūra"
"Aģentūra" Foto: publicitātes

Filmas scenārija autori - Alvis Hermanis un Jānis Joņevs ar aktieru piedalīšanos. Operators inscenētājs Mārtiņš Grauds. Lomās visi JRT aktieri un Latvijas Kultūras akadēmijas JRT studijas 3. kursa studenti.

Daudzsēriju mākslas filmu no 27. novembra būs iespējams skatīties interneta platformā www.agentura.jrt.lv no jebkuras ierīces sev ērtā laikā visā pasaulē. Sākotnēji filma būs pieejama tikai latviešu valodā, bet līdz gada beigām arī krievu valodā. Cena - 50 eur.

Iegādājoties daudzsēriju mākslas filmu iepriekšpārdošanā no 20. novembra līdz 26. novembrim – cena 40 eur.

Visu interviju ar Alvi Hermani var lasīt žurnālā "Ir".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu