Nicas terorakta pastrādātājs neizrādīja radikalizācijas pazīmes, apgalvo ģimene (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

1999.gadā dzimušais tunisiešu migrants, kurš ceturtdien pastrādāja nežēlīgo teroraktu Francijas pilsētā Nicā, dažas stundas pirms uzbrukuma sazinājās ar ģimeni. Taču sarunas laikā nekas neliecināja par briesmīgajiem plāniem, tuvinieki atklāja aģentūras "Reuters" žurnālistiem.

Brahims Auisaui ceturtdienas rītā, neilgi pēc ierašanās Nicā, esot devies uz Nicas Dievmātes katedrāli, meklējot vietu, kur pagulēt, stāsta viņa māsa Afefa. Viņam ar Tunisijas pilsētā Tinā dzīvojošajiem tuviniekiem bija videozvans, kurā jaunais vīrietis parādīja apkārtni, kurā atradās. 

Vēlāk ģimenes locekļi atpazina šo vietu ziņu pārraidē par uzbrukumu. 

Vīrietis ar nazi nogalināja trīs cilvēkus. Francijas galvenais pretterorisma lietu prokurors Žans Fransuā Rikārs atklājis, ka aizdomās turamais baznīcā esot sadūris un nogalinājis 55 gadus veco ķesteri un nogriezis galvu 60 gadus vecai sievietei. Viņš sadūra arī 44 gadus vecu sievieti, kura pirms nāves paspēja ieskriet tuvējā kafejnīcā un pastāstīt par notikušo. Notikuma vietā ieradās policisti, kuri sašāva un aizturēja uzbrucēju. Viņš tagad kritiskā stāvoklī atrodas slimnīcā.

"Mēs pie uzbrucēja atradām Korānu un divus telefonus, kā arī uzbrukumā izmantoto nazi - tas bija 30 centimetrus garš, ar 17 centimetrus garu asmeni. Atradām arī uzbrucēja somu, kurai līdzās bija vēl divi naži, kuri uzbrukumā netika lietoti," atklāja Rikārs.

Māja, kurā dzīvoja Brahims Auisaui un viņa ģimene
Māja, kurā dzīvoja Brahims Auisaui un viņa ģimene Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki Auisaui tuvinieki, kurus "Reuters" žurnālisti intervēja Tunisijā, sacīja - viņus šokējusi doma, ka jaunais vīrietis varētu būt pastrādājis tik vardarbīgu noziegumu.

"Mans brālis ir draudzīgs cilvēks un nekad nav izrādījis ekstrēmistiskas noslieces," teica Auisaui vecākais brālis Jasins. "Viņš jau kopš bērnības cienīja visus cilvēkus un pieņēma atšķirīgo."

Auisaui ģimene dzīvo Tinā, netālu no Sfaksas pilsētas, no kurienes ved migrācijas ceļš pāri Vidusjūrai uz Eiropu. Par plāniem mērot bīstamo ceļu uz Eiropu viņš ģimenei neesot stāstījis. "Mēs bijām pārsteigti, kad viņš paziņoja, ka ticis līdz Itālijai," norāda Jasins. 

Auisaui Sfaksu pameta šā gada septembrī. Septembra beigās Auisaui ieradās Itālijas Lampedūzas salā, kur viņam bija jāievēro vīrusa karantīnas režīms, līdz varasiestādes viņu atbrīvoja ar rīkojumu, ka viņam Itālijas teritorija jāpamet. Ceturtdienas rītā viņš ar vilcienu ieradās Nicā.

Brahima Auisaui ģimene
Brahima Auisaui ģimene Foto: Reuters/ScanPix

Informācijas avoti Tunisijas drošības dienestos žurnālistiem sacījuši, ka Auisaui ģimene pašlaik tiekot izmeklēta. Uzbrucēja māsa Afefa teica, ka policija tuviniekiem esot konfiscējusi mobilos tālruņus.

Kaimiņš vārdā Ammars teica, ka nekas neesot bijis zināms par Auisaui saistību ar radikāliem grupējumiem.

Tunisijas speciālās kaujinieku tiesas pārstāvis aģentūrai "Reuters" norādīja, ka Auisaui nebija iekļauts policijas rīcībā esošajos iespējamo ekstrēmistu sarakstos. Viņš atklāja, ka Tunisija sākusi izmeklēšanu.

Franciju šomēnes satricināja vēstures skolotāja Samuela Patī slepkavība, nogriežot viņam galvu. Patī mācību stundā par runas brīvību bija skolēniem demonstrējis dažas no "Charlie Hebdo" publicētajām Muhameda karikatūrām. Viņu noslepkavoja čečenu izcelsmes islāma ekstrēmists.

Nav zināms, vai ceturtdienas uzbrukums Nicā ir saistīts ar Patī slepkavību un Francijas valdības atbalstošo nostāju pret karikatūrām, kas saniknojušas radikālāk noskaņotos musulmaņus.

Makrons ceturtdien pēc uzbrukuma paziņoja, ka Francija "neatteiksies no savām vērtībām".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu