Valsts prezidents un Rīgas mērs vienisprātis par nepieciešamību Pašvaldību likumā nostiprināt galvaspilsētas funkcijas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pašvaldību likumā ir jābūt nostiprinātām galvaspilsētas funkcijām, tikšanās laikā Rīgas pilī vienisprātis bija gan Valsts prezidents Egils Levits, gan arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP).

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits šodien tikās ar Staķi, lai pārrunātu plašu jautājumu loku, kas saistīts ar galvaspilsētas attīstību.

Pārrunājot likumdošanu, kas saistīta ar pašvaldību darbību, abas puses bija vienisprātis, ka ir absolūti nepieciešams šobrīd Saeimā izskatāmajā "Pašvaldību likumā" integrēt sadaļu, kas veltīta galvaspilsētas lomas un funkciju nostiprināšanai, jo tās satur arī tādus uzdevumus, kas ir atšķirīgi no jebkuras citas pašvaldības darbības.

Tikšanās laikā galvaspilsētas vadītājs informēja, ka viens no pirmajiem darbiem ir bijis pārveidot Rīgas Tūrisma attīstības biroju "Live Riga" par Rīgas investīciju aģentūru, kas sniegtu plašāku funkciju loku un būtu mērķtiecīgi saistīts ar jaunu investīciju piesaisti pilsētai. Tāpat dienaskārtībā ir darbi, kas saistās ar labu pārvaldību, korupcijas izskaušanu un riska vadību, tai skaitā pilsētas kapitālsabiedrībās.

Levits un Staķis apspriedās par veidiem, kā tālredzīgi veidot mājokļu politiku Rīgā, kas saistīta gan ar Īres likuma pieņemšanu Saeimā, gan darbu ar iedzīvotāju biedrībām, mājokļu siltināšanu un pieejamu mājokļu bāzes veidošanu pilsētā. Tāpat Staķis informēja, ka ir vienojies ar Ekonomikas ministriju par kopīgu darbu pie vienotas mājokļu politikas izstrādes, kas ir arī OECD paustā rekomendācija.

Tāpat liela uzmanība tika pievērsta transporta plūsmas problēmu risināšanai un plānveidīgai pieejamības un ar transportu saistītas gaisa kvalitātes uzlabošanai. Staķis izklāstīja, ka vēlas veidot savstarpēji integrētu AS "Pasažieru vilciens" un pilsētas sabiedriskā transporta sistēmu, kas atvieglotu iebraukšanu pilsētā un mazinātu nelabvēlīgu transporta ietekmi uz apkārtējo vidi.

Transporta infrastruktūra esot viens no tematiem, kas būtu izskatāms ciešā galvaspilsētas un tai piegulošo pašvaldību sadarbībā, tāpat kā pirmsskolas izglītības un sociālie jautājumi, kas svarīgi metropoles areālam.

Valsts prezidents vēlējās saņemt informāciju par Rīgas gatavību "Rail Baltica" atbilstošā galvaspilsētas posma ieviešanā. Staķis darīja zināmu, ka nepārprotami izprot šī projekta valstisko svarīgumu un ir izveidojis komandu, kas šobrīd steidzami ir ķērušies pie darba, ņemot vērā, ka pilsētas pusē ir vairāki iekavēti uzdevumi.

Abas puses arī pārrunāja Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas proklamēšanas dienas atzīmēšanu, uzsverot - lai arī ceremonijas un lielie pasākumi šogad epidemioloģiskās situācijas dēļ nenotiek, cilvēki pēc iespējas tiek aicināti pieminēt karā kritušos Latvijas karavīrus un svinēt Latvijas valsts dibināšanas 102.gadadienu ģimenes lokā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu