Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu saņem ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Par konkursa "Latvijas Arhitektūras gada balva 2020" lielās balvas jeb "Grand Prix" laureātu, saņemot augstāko apbalvojumu nozarē, šogad atzīta ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, Rīgā, un tās autori SIA "Arhis arhitekti", informē Latvijas Arhitektu savienība.

Savukārt Latvijas arhitektūras gada balvas jeb fināla žūrijas balvas ieguva Viesturdārza kvartāls, "Hanzas Perons" un ēkas "K_99" autori.

"Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi," tā savu "Grand Prix" izvēli pamatoja fināla žūrija, kuras sastāvā ir Andro Mends (Igaunija), Guste Kančaite (Lietuva), Oktavio Mestre (Spānija) un Brigita Bula, norādot, balva piešķirta par Vecrīgas atdzimšanas attīstīšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru, kā arī par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā.

Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā
Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā Foto: publicitātes

Viesturdārza kvartālam un tā autoriem "RUUME arhitekti" gada balva piešķirta par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, "ieaicinot jaunu nordisko kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā".

Turpretī pasniedzot gada balvu izklaides centram "Hanzas perons", žūrija norādīja, ka tā piešķirta "par veco ziloni kurš vienmēr izdzīvo iekš modernās čūskas, par sarežģītu detaļu izstrādāšanu un uzmanīgu pieeju vēsturiskajai substancei. Gada balvu par objektu saņēma autori - Reinis Liepiņš, Ilze Liepiņa, Ainārs Plankājs, Ieva Landmane, Mārtiņš Ostaņēvičs, Jurģis Prikulis un SIA "Sudraba arhitektūra".

Trešo gada balvu saņēma ēka "K_99" un tās autori SIA "Sintija Vaivade arhitekte" par mijiedarbības, starp oriģinālā darba nospieduma un apkārt esošās dabas atpazīšanu, "par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa no apkārtējās ainavas".

Jau desmito gadu pēc kārtas svinīgajā ceremonijā tika pasniegta arī bērnu balva Latvijas arhitektūrā "Zirnis", kuru piešķir izglītības projekta "Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks" dalībnieku žūrija. Šajā gadā šo balvu saņēma "Hanzas perons".

Sabiedrības balsojumā portālā "Delfi" šogad lielāko balsu skaitu ieguva "Hagberg" birojs.

"Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020" finālam no saņemtajiem 50 pieteikumiem tika izvirzīti deviņi pretendenti.

Konkursa atlases žūrija tālākai darbu izvērtēšanai kategorijā "Ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti" izvirzīja Mellužu koncertdārza pārveidi, kategorijā "Restaurācija" - "Hanzas peronu", kategorijā "Individuālās dzīvojamās ēkas" - ēku "K_99", bet kategorijā "Komercēkas un ražošanas ēkas" - Dzirciema aptieku.

Kategorijā "Interjers" tālākai sacensībai par galvenajām balvām izvirzīts "Hagberg" biroju, kategorijā "Procesi" - "GO[A]T WASTE?", bet kategorijā "Daudzdzīvokļu ēkas" - mazdzīvokļu ēku kompleksu Koka Rīgā, ēku rekonstrukciju Miesnieku ielā, kā arī Viesturdārza kvartālu.

Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā
Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā Foto: publicitātes

"Latvijas Arhitektūras gada balvai 2020" pieteikto darbu atlases žūrijā strādāja arhitekti un pagājušā gada balvu saņēmēji Brigita Bula, Artūrs Lapiņš, Ināra Caunīte un Vita Škapare, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs, dizaineris Holgers Elers un mākslinieks Jānis Avotiņš.

Pagājušajā gadā Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva jeb "Grand Prix" tika pasniegta Bulai par Sāls māju Pāvilostā. Gada balvas ieguva SIA "Arhitektes Ināras Caunītes biroja" un dizaina biroja "H2E" realizētā Alūksnes Bānīša stacija, SIA "MAAJA skan" jaunbūvētā Lubānas kapliča un SIA "Grupa93" organizētais "MadCity Riga 2018".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu