Noklausies: biedējošās skaņas kosmosā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Visums. Ilustratīvs attēls.
Visums. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Marsatrīces, Piena Ceļš un virpuļojošās gāzes uz Jupitera – NASA vienotā albumā savākusi Saules sistēmā dzirdamās skaņas, kas labi iederas šajā drūmajā, tumšajā un melanholiskajā rudens laikā.

NASA astronomi jau gadiem mēdz pārvērst radio signālus un citus kosmosa fenomenus audio formātā, tomēr šis jaunākais NASA veikums - kas veltīts Halovīnam - ir kaut kas vēl nebijis.

“Skaņas, kuras jūs dzirdat, ir “iztulkotas”, lai cilvēka auss tās spētu uztvert un novērtēt. Patiesībā tās nav skaņas, kuras izdala visums, bet gan NASA savākto datu citādāka uztvere,” komentēja NASA zinātniece Kimberlija Arkenda.

NASA sagatavotajā atskaņošanas sarakstā klausītājs var izbaudīt marsatrīces skaņas, kuras ierakstītas ar Marsa zondi “Insight” 2019. gadā, vai arī novērtēt supermasīva melnā cauruma trokšņošanu Piena Ceļa vidū, kas ierakstīta ar “Chandra” teleskopu.

NOKLAUSIES KOSMOSA SKAŅAS:

Šis teleskops tika palaists kosmosā no Floridas ar kosmosa kuģi “Columbia” 1999. gadā un kopš tā laika atrodas Zemes orbītā.

No tādiem instrumentiem kā “Chandra” iegūto skaņu interpretācija palīdz plašākai sabiedrībai novērtēt un labāk saprast astronomiju, kā arī zinātniekiem pamanīt kādas anomālijas datos.

Skaņas no tālākajām kosmosa vietām, protams, ir interpretācija, tomēr marsatrīce varētu būt tuvākais tam, kas dzirdams uz Marsa. Ja kāds stāvētu marsatrīces epicentra vidū, tad viņš noteikti dzirdētu kaut ko līdzīgu šai dunēšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu