Policija nespēj saukt pie atbildības par aicinājumiem nevalkāt maskas (30)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

​Patlaban Latvijā normatīvais regulējums neparedz saukt pie atbildības personas par publiskiem aicinājumiem iedzīvotājiem nevalkāt maskas, atzīst Valsts policija (VP).

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) 21.oktobrī Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka musināšana nelietot sejas maskas jau sāk robežoties ar valsts drošības jautājumu, tomēr valdība neesot spriedusi, vai un kā tieši uz to vajadzētu reaģēt.

Valsts drošības dienestā (VDD) skaidroja, ka VDD atbilstoši savai kompetencei vērtē norises Latvijas informatīvajā telpā, tajā skaitā arī dezinformācijas un viltus ziņu izplatību, kas skar Covid-19 pandēmiju un tās ierobežošanai noteiktos pasākumus.

Par gūtajiem secinājumiem dienests regulāri informē arī valsts augstākās amatpersonas un par lēmumu pieņemšanu atbildīgās institūcijas.

Ņemot vērā dienesta darbības specifiku un informācijas aizsardzības prasības, plašākus komentārus par konkrētām darbībām VDD nesniedza.

Vienlaikus dienestā vērsa uzmanību, ka jautājumi par Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteiktajiem pasākumiem un to ievērošanas uzraudzību ir VP kompetencē.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļā skaidroja, ka policija visu šo laiku pastiprinātā režīmā atbilstoši savai kompetencei seko līdzi un uzrauga to, lai tiktu ievēroti Covid-19 infekcijas ierobežošanai noteiktie drošības pasākumi un ierobežojumi.

Tāpat tiek uzraudzīta arī virtuālā vide, policija veic interneta monitoringu, seko līdzi un ir informēta par šādām ziņām.

"Jānorāda, ka normatīvais regulējums neparedz saukt pie atbildības personas par šādiem aicinājumiem un personisko uzskatu paušanu.

Tajā pašā laikā gadījumos, ja tiek konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, piemēram, gadījumos, kad ir rupji traucēts sabiedriskais miers, iestāžu vai organizāciju darbs, par to var būt paredzēta atbildība. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli," norādīja VP.

Valsts policija aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt dažādos interneta resursos pieejamo informāciju un apzināties, ka

katrs pats personīgi ir atbildīgs par sekām, kas var rasties, paužot dezinformāciju vai uzticoties personām, kuras šādu informāciju izplata,

un neievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Egils Levits izsludinājis grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz, ka no 20.novembra par mutes un deguna aizsega nelietošanu normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos iedzīvotājiem piemēros brīdinājumu vai naudas sodu no 10 līdz 50 eiro.

Tāpat vēstīts, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir ierosinājusi pārkāpuma lietu pret deputātu Aldi Gobzemu saistībā ar "aicinājumu nelietot" sejas un deguna aizsegus.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu