Zviedra "Valkātājs" gūst panākumus Čehijā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valkātājs"
"Valkātājs" Foto: kadrs no filmas

Režisora Ivara Zviedra filma "Valkātājs" jeb "Latvian Coyote" 31. oktobrī Jihlavas dokumentālo filmu festivālā Čehijā saņēma galveno balvu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu konkursa programmā "Between the Seas" jeb "Starp jūrām".

Kā informē filmas veidotāji, žūrija savu izvēli pamatoja ar režisora jūtīgo pieeju izvēlētajam varonim, parādot labi zināmo tēmu no līdz šim neatklātas perspektīvas. "Šī pieeja skatītājiem ļāvusi ne tikai piekļūt ļoti tuvu filmas galvenajam varonim, bet arī dziļi ienirt tēmā. Iespaidu pastiprina arī spēcīga kinematogrāfiskā un režisoriskā vīzija," teikts konkursa žūrijas lēmumā.

Ivars Zviedris saņem priecīgo vēsti
Ivars Zviedris saņem priecīgo vēsti Foto: publicitātes

Kopumā šajā programmā par galveno balvu sacentās desmit filmas, savukārt uzvarētājs saņēma 10 000 eiro lielu balvu. Programmu "Between the Seas", kas nosaka labāko dokumentālo filmu Centrāleiropas un Austrumeiropas mērogā, var uzskatīt par Jihlavas festivāla otro konkursu, tūlīt pēc kategorijas ""Best World Documentary Film".

Pēc filmas veidotāju paustā, "Valkātājs", kas Jihlavā piedzīvoja pasaules pirmizrādi, ir stāsts par profesiju, kuru pierobežā radījusi globalizācija un bezdarbs, - valkātāju rūpals ir bēgļu ievešana Eiropas Savienībā (ES). Filma seko līdzi pierobežas iedzimtā Pepiņa gaitām, kurš mežā pie ES austrumu robežas naktī satiek nelegālos imigrantus.

"Valkātājs"
"Valkātājs" Foto: Ekrānuzņēmums

Šogad Covid-19 pandēmija ieviesusi savas korekcijas kino festivālu dzīvē, un Zviedris, kā visi citi festivāla dalībnieki, Čehijā notiekošo apbalvošanas ceremoniju vēroja attālināti. Režisors un operators, kurš saņēmis dažādus starptautiskos apbalvojumus un arī Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps", balvu Jihlavā saņem pirmo reizi.

Tikmēr Latvijā filma "Valkātājs" ir izvirzīta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" divās nominācijās, kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un par labāko operatora darbu dokumentālajā filmā, savukārt Tallinas festivāls "Melnās naktis", kas sāksies 13.novembrī, nupat izziņojis Baltijas konkursa skates programmu, un tai atlasīts arī "Valkātājs".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu